Journalist van BBC stapt op na `Hutton'

Andrew Gilligan, de BBC-journalist die verantwoordelijk was voor het omstreden bericht over het aandikken door de Britse regering van de Iraakse dreiging, heeft ontslag genomen. Hij is, na bestuursvoorzitter Gavyn Davies en algemeen directeur Greg Dyke, de derde hoofdrolspeler die vertrekt sinds Lord Hutton eerder deze week zijn rapport publiceerde over de zelfmoord van David Kelly, de wapenexpert die de enige bron bleek voor Gilligans bericht.

Gilligan, die herhaalde dat hij fouten heeft gemaakt en daarvoor excuus aanbood, uitte in een verklaring zware kritiek op Hutton, die in zijn rapport de schuld legt bij de BBC en de regering van alle blaam zuivert.

,,Als Lord Hutton een rechtvaardig oordeel had gegeven over het bewijsmateriaal dat hem ter beschikking stond, dat zou hij tot de conclusie zijn gekomen dat mijn verhaal juist was'', aldus Gilligan. ,,De regering heeft het [Irak]dossier opgesekst, en mogelijkheden en waarschijnlijkheden veranderd in zekerheden, waarbij ieder voorbehoud is weggehaald'', aldus Gilligan. Hij vindt dan ook dat de BBC ,,het slachtoffer is geworden van een ernstig onrecht''.

Gisteren bood Lord Ryder, waarnemend directeur van de BBC ,,zonder reserves'' excuus aan voor gemaakte fouten. Hij wilde echter geen antwoord geven op de vraag of dat betekent dat hij het rapport van Hutton onderschrijft. Premier Blair liet weten geen commentaar te hebben op het vertrek van Gilligan.