Het prijskaartje van de `Chinese draak' is torenhoog

In het hoofdartikel `De Chinese draak' (NRC Handelsblad, 21 januari), prijst u de zegeningen voor de consument, daar China de wereld voorziet van betaalbare producten. Helaas is niets minder waar. Voor mensen net als ik (elektronisch ontwikkelaar), die in de industrie werken, is het prijskaartje torenhoog. Namelijk verlies van mijn baan.

En van eerlijke concurrentie kan geen sprake zijn. Met kunstmatig laag gehouden lonen die slechts enkele procenten bedragen van de lonen in het Westen, is er geen beginnen aan. Multinationals zijn razendsnel bezig de productie uit het Westen weg te halen om dan het product in China te laten maken. Vervolgens leggen ze wel de spullen, voor westerse prijzen, in de winkel. Kortetermijnwinst alom. Helaas, de mede door henzelf aangewakkerde prijzenslag (een dvd-recorder kost inmiddels minder dan 50 procent van de introductieprijs) maken de producten wel goedkoop, maar ook de uiteindelijke winsten erg mager.

Het argument dat dit alles de handel vergroot – wat goed zou moeten zijn voor dienstverlenend en logistiek Nederland – gaat maar beperkt op. Onze belangrijkste handelspartner, Duitsland, heeft namelijk een economie gebaseerd op `de industrie'. De langdurige hoge werkloosheid daar, als gevolg van de verhuizing van de productie door de automobieltoeleveranciers naar Oost-Europa, heeft al een daling van de handel met Duitsland laten zien. En als binnenkort niet alleen elektronica van China naar het westen komt, maar ook de auto, zal dit uiteindelijk ook hier in Nederland desastreuze gevolgen hebben voor de handel en dienstverlening.

`Kennisland Nederland' als redder van de welvaart is slechts een geloof. Ten eerste komt het niet van de grond, en erger, ook (product)ontwikkelingskosten zijn lager in het (verre) Oosten. Bovendien, dat kleine beetje wat gepland staat (nog met veel subsidie ook), is geen compensatie voor het verlies van de vele tienduizenden relatief goed betaalde banen die reeds verdwenen zijn, en die volgens het CWI nog verdwijnen. Zuidoost-Brabant, nog slechts enkele jaren geleden banenmotor in Nederland, telt voor Eindhoven inmiddels een werkloosheidscijfer van 12 procent, tegen circa 5,5 procent landelijk.