Hervormers Iran opnieuw uitgesloten

De Iraanse Raad van Hoeders van de Grondwet heeft meer dan 2400 kandidaten, waaronder tachtig prominente, hervormingsgezinde parlementsleden, opnieuw uitgesloten van deelname aan de komende parlementsverkiezingen op 20 februari.

Eerder deze maand besloot de conservatieve Raad al dat 3600 kandidaten niet aan de normen voldeden om deel te nemen aan de aanstaande volksraadpleging. De afgewezenen, bijna allemaal hervormers, zouden niet islamitisch genoeg zijn. In het hoger beroep, waarover gisteren de beslissing viel, zijn alsnog 1160 kandidaten toegelaten.

De Iraanse hervormers zijn woedend, mede omdat een verzoek van de hervormingsgezinde minister van Binnenlandse Zaken, Abdolvahed Moussavi-Lari, om de verkiezingen uit te stellen ook al van de hand was gewezen door de Raad van Hoeders. ,,Het onderwerp van uitstel was besproken op onze vrijdagbijeenkomst en is niet goed gekeurd'', liet de leider van de Raad, ayatollah Ahmad Jannati, op de website van de Hoeders weten.

Gisteravond was het rustig bij het parlementsgebouw waarbinnen hervormingsgezinde parlementsleden al bijna drie weken een sit-in houden tegen de afwijzingen. Ook bij het partijbureau van de grootste hervormingspartij, geleid door de broer van de Iraanse president Mohammad Khatami, waren de lichten uit. De voorzitter, Mohammad Reza Khatami, bevond zich gisteravond in de Noord-Oostelijke stad Mashad. ,,Wwe zullen niet deelnemen aan zulke verkiezingen omdat de uitkomst ervan al van te voren vaststaat'', zei hij daar als reactie op de hernieuwde diskwalificatie.

De conservatieve krant Jam-e jam en de hervormingsgezinde krant Etem'ad schreven afgelopen week dat de parlementsleden dit weekend hun ontslag zouden indienen, mochten ze zich niet kandidaat kunnen stellen. ,,Als Iran's grootste partij zijn bijna al onze kandidaten afgewezen'', zei Saeed Shariati van het `Iraanse deelnemingsfront' tegen het persbureau AP. ,,De verklaring van de Raad van Hoeders laat ons geen andere mogelijkheid dan het boycotten van deze fop-verkiezingen.''

Alleen Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei kan nu nog een oplossing bieden, al heeft de Raad van Hoeders zijn verzoek om de zittende parlementsleden alsnog deel te laten nemen in de wind geslagen. Hervormer Behzad Navabi sprak harde woorden. ,,Als de Raad van Hoeders niet terugkomt op de illegale diskwalificaties dan nemen we ontslag en boycotten de verkiezingen. Zij zijn verantwoordelijk als er spanningen volgen.''