Geen seks en een beter huwelijk

Amerikaanse ouders willen in meerderheid dat hun kinderen op school leren dat zij voor hun huwelijk geen seks bedrijven. De meeste ouders vinden die boodschap belangrijker dan voorlichting over voorbehoedsmiddelen en seksueel overdraagbare ziekten.

Een nieuw onderzoek, door het Amerikaanse opiniebureau Zogby International, denktank The Heritage Foundation en Focus on Family, een organisatie die zich inzet voor familiewaarden, is een krachtige bevestiging voor het plan van president Bush die heeft voorgesteld het huwelijk financieel te steunen.

Zogby heeft vastgesteld dat 79 procent van de ondervraagde ouders willen dat hun kinderen op school leren dat ze er goed aan doen geen seks te bedrijven voor dat ze getrouwd zijn. 91 procent van de ouders wil bovendien dat hun kinderen onderricht krijgen dat geslachtsgemeenschap een kwestie is van ,,liefde, vertrouwen en belofte''. Voorts wil 68 procent dat wordt uitgelegd dat ,,mensen die niet seksueel actief zijn geweest voor hun trouwen, meer kans maken op een stabiel en gelukkig huwelijk''. En 91 procent van de ouders tenslotte, wil dat op school wordt uitgelegd dat van de pubers verwacht wordt dat zij zich ,,gedurende hun schooltijd onthouden van seks.''

Specialisten op het gebied van seksueel onderricht zijn geschokt over de uitslag van het opinieonderzoek, met name omdat de Verenigde Staten kampen met hoge percentages tienerzwangerschappen en abortussen. Bovendien hebben al bestaande abstinence only programma's aangetoond dat die geen garantie zijn voor een vermindering van seksuele activiteit onder tieners. Integendeel, na het Education now and babies later-onderwijsplan dat voor vijf miljoen dollar in Minnesota werd geïntroduceerd, bleek de seksuele activiteit onder tieners zelfs te zijn verdubbeld.

Amerikaanse commentatoren noemen een dergelijke voorlichting ,,schijnheilig''. ,,Ga uit van tieners die net zo veel moeite hebben als hun grootouders om hun geslachtsdrift onder controle te houden, duw ze seks in hun gezicht via elke media-ingang, bied ze kleren aan die zijn gemaakt van vliegertouw en plasticfolie waarmee, na 2 miljoen jaar van evolutie, iedere erotische trekker wordt overgehaald en vertel hen dan dat ze `Gewoon nee!' moeten zeggen tegen seks'', schrijft Robert Weitzel in de internetkrant madison.com. Hij noemt mensen die daar in geloven ,,irrationeel''.

In 32 staten in de overwegend christelijke VS, is seksuele voorlichting op scholen niet verplicht.