Fiscus blij

In de loop van mijn leven verzamelde ik schilderijen, oude boeken, antieke meubels en sieraden. In de jaren '50 kon dat tegen geringe bedragen. Nu wij kleiner wonen, is het moment aangebroken om een en ander over te dragen aan de kinderen. Hun belangstelling blijkt echter minder groot dan mijn verzameling. Daarom verkoop ik het overschot stilaan uit. Aangezien het bedrag dat ik hoop te ontvangen een veelvoud is van wat ik ooit betaalde, vraag ik mij af of de belastingdienst daar belangstelling voor heeft, en of en hoe ik dat moet regelen. Ik schat mijn winst op 65.000 euro.

(K. van K.)

De verzameling die u beschrijft, is nu vrijgesteld van de 1,2 procent heffing in uw box 3. Na de verkoop valt de opbrengst echter in box 3 en is wel belast. De fiscus is juist blij met uw initiatief. Dus daarmee hoeft u niets te regelen. Ze zullen u geen bedankje sturen.