Fanny?

Fanny Blankers-Koen (85), die viermaal goud won bij de Olympische Spelen van 1948, overleed afgelopen weekeinde. Hoe herinneren (sport)mensen die haar van nabij hebben meegemaakt zich de `atlete van de eeuw'?

Bob Spaak, oud-presentator van Sport in Beeld: ,,Fanny en haar man Jan waren goede vrienden van me. We kwamen uit hetzelfde atletiekmilieu. Fanny was een prachtige sportvrouw die alles over had voor haar sport en daardoor zover is gekomen. Het was een onwaarschijnlijk talent. Maar Jan zat in de jaren '30 behoorlijk achter haar aan om haar naar de top te loodsen. Ik weet nog wel dat ze in Helsinki (Spelen van 1952, red.) doormodderde met een steenpuist en niet goed liep. Daar was ze kapot van. Ik was bij Fanny en Jan op de hotelkamer en we hebben haar getroost. De details herinner ik me niet meer. In 1948 kenden we grote blijdschap, maar in die jaren stonden we nuchterder tegenover succes dan nu. Het waren geweldige momenten. Haar medailles waren geen echte verrassing. Ze had zulke vanzelfsprekende kwaliteiten.''

Ria Stalman, won goud op het onderdeel discuswerpen bij de Spelen van 1984 (Los Angeles): ,,Het was een spontane vrouw met een tomeloze energie. Ze had een stacaravan bij Vinkeveen en dook tot op hoge leeftijd in de plassen. Ik heb haar een aantal keren ontmoet, zoals op haar 75ste verjaardag bij Mies Bouwman. Ze was vooraf bloednerveus voor dat soort gelegenheden maar als ze eenmaal begon te praten viel alle schroom van haar af en nam ze geen blad voor de mond. Het was een sterke, vitale dame die wist wat ze wilde.''

Gerda van der Kade-Koudijs, loopster van de `gouden' estafetteploeg (4x100 meter) van 1948: ,,Ik liep als derde en gaf het stokje door aan Fanny. In een estafetteploeg ben je gelijkwaardig, maar zij was wel de beste van de vier. Het was een fantastische atlete, die absoluut niet naast haar schoenen ging lopen. Ook niet na drie eerdere gouden medailles. Ze bleef er nuchter onder. We waren heel blij met het goud op de estafette, maar voor zover ik me herinner hebben we geen feestje gevierd in Londen. Er was ook niet veel te vieren in Londen, vlak na de oorlog.''

Herman Kuiphof, als sportjournalist van de Haagsche Courant aanwezig bij de Spelen van 1948 in Londen: ,,Ze was erg gelukkig met de gouden medailles maar ze was ook weer niet door het dolle heen. Ze liet zich niet gek maken en liet tijdens interviews geen gelegenheid onbenut om te verklaren dat ze haar kinderen miste. Daar klonk die oer-Hollandse nuchterheid in door. Ik vond het een plezierig mens, ze stond open voor allerlei dingen. Sport was voor haar heel belangrijk en ze heeft gevochten voor een plek aan de top. Maar ze bleef normaal in het leven staan. Na vier gouden medailles liet ze zich fêteren met een fiets. Wie doet dat tegenwoordig nog?''

Ellen van Langen, winnares van de 800 meter bij de Spelen van 1992 (Barcelona): ,,Ik kon het goed vinden met Fanny. Het was een mooi mens. Ik ben vaak met haar op reis geweest. In 1992 of 1993, op een gala in Turijn, hebben we veel lol gehad. Ik kende haar toen nog niet zo goed. We vergeleken onze kleren op de hotelkamer. Het was meidenpraat en dat verwacht je niet van een dame die twee generaties ouder is. Een paar jaar geleden werd ze gehuldigd in Hoofddorp, nadat ze door de internationale atletiekfederatie was uitgeroepen tot atlete van de eeuw. Ik kon niet komen. `Kind, blijf toch lekker weg', zei ze. Een grap, want ze vond die belangstelling wel mooi. Het was een gezellig mens met veel humor. We lagen vaak dubbel van de lach.''

Anton Geesink, oud-judoka (olympisch kampioen in 1964, Tokio) en IOC-lid: ,,In 1984 waren we beiden met de Amsterdam-delegatie (promotie voor kandidatuur voor Spelen in Amsterdam in 1992, red.) bij de Spelen in Los Angeles. We stonden in het stadion naar atletiek te kijken. `Hoe voel je je? Wil je nog meedoen?', vroeg ik haar. `Nee hoor, het zit er gelukkig op', zei ze. Ze was blij dat alles achter de rug was. Ze had altijd wel een rake opmerking klaar. Ze kon ook wel eens kritisch of narrig uit de hoek komen, maar ik heb haar altijd als een prettig mens ervaren.''

    • Pieter de Vries