Een plek voor Turkse pop

Met het nieuwe festival `Istanbul Vibes' wil Paradiso een vaste Turkse aanhang aan zich binden.

Dit weekeinde begint in Rotterdam en Amsterdam een nieuwe serie concerten, onder de titel Istanbul Vibes. Muziek uit Turkije inderdaad, maar wie rekent op de songfestival-achtige entourage waar de zender TRT bijna elke avond op trakteert, zit op het verkeerde spoor. De groep Athena, de eerste act van de openingseditie, doet op de cd Hersey Yolunda eerder denken aan de vroege Police, ons eigen Doe Maar of het Britse Madness.

Het idee kwam van de 25-jarige Abdullah Hendrik Geels die 17 jaar in Istanbul woonde. Hij richtte daar met vrienden de Shaman World Music Club op waar bands uit India, Senegal en Cuba speelden. Toen hij twee jaar geleden weer naar Nederland kwam trad hij in dienst van de Nederlands-Turkse stichting Kulsan en stuurde hij een voorstel naar Paradiso dat werd opgepikt door programmeur Agnes Salverda, goed ingevoerd in niet-westers aanbod.

,,We zochten al lang naar een goede ingang om de betere, alternatieve Turkse popmuziek te laten horen'', zegt Salverda. ,,Turkije komt steeds dichterbij. De klassieke dingen kunnen prima terecht in het KIT of het Concertgebouw, wij willen de nieuwe Turkse popmuziek brengen. En daarbij Turkse jongeren over de drempel van Paradiso trekken.''

In Paradiso loopt al jaren een serie met Marokkaanse muziek, getiteld Marmoucha, maar daarin gaat het niet om ethniciteit. De bands hebben altijd wel iets `Marokkaans' maar er draaien ook deejays die arrenbie, hip-hop en hitjes laten horen. Salverda: ,,Jongeren met een Marokkaanse achtergrond kijken ook naar MTV. Dat we er met Marmoucha in geslaagd zijn onze drempel te verlagen bleek bij de Deense groep Outlandish, met een paar Noord-Afrikanen erin. Er was zo'n 1300 man, meest Marokkaans, publiek waaronder veel meisjes. Dat is een groot verschil met een paar jaar geleden toen een `Marokkaans' concert uitsluitend op zondagmiddag kon als we ook de meisjes wilden bereiken.''

Salverda heeft zelf Istanbul verkend. ,,Het is een stad waar alle muzikale genres en podia bestaan; groot, klein, open en gesloten.''

Met de bands en deejays in Istanbul Vibes wil Paradiso proberen een vaste aanhang te creëren. Een van de bandjes waar de poptempel op aast is de rockband Serafat. Salverda: ,,Ze spelen `gewone' popmuziek maar door de instrumentatie en het Turks als zangtaal klinken ze toch heel bijzonder. Het aanboren van een nieuwe markt is heel inspirerend. Je wordt gedwongen om naar nieuwe dingen te kijken en te luisteren en leert er daardoor een heleboel bij. Dat geldt evenzeer voor het publiek.''

31/1 Nighttown, Rotterdam en 1/2 Paradiso, Amsterdam.