Economie VS toont groei van 4 procent

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal met 4 procent gegroeid, iets lager dan verwacht. Over geheel 2003 komt de Amerikaanse economische groei uit op gemiddeld 3,1 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte de cijfers gistermiddag bekend.

De economische groei van 4 procent, berekend als een groei van kwartaal op kwartaal die is geprojecteerd op jaarbasis, lag onder de 4,8 procent waarop door analisten gemiddeld was gerekend. Economen verwachten evenwel dat latere bijstellingen van de gisteren gepubliceerde eerste raming, zullen zorgen voor een wat hogere uitkomst.

In het derde kwartaal maakte de Amerikaanse economie nog een groeispurt van 8,2 procent, maar er was al verwacht dat dit tempo niet kon worden volgehouden. Evenals in het derde kwartaal waren het in het vierde kwartaal vooral de investeringen in machines en automatisering die sterk stegen, met 10 procent. Ook de huizenmarkt bleef, met een investeringsgroei van 10,6 procent, sterk. De Amerikaanse export nam, mede door de goedkopere dollar, toe met 20 procent, terwijl de groei van de invoer bleef steken op 11,3 procent. De Amerikaanse manier van het projecteren van kwartaalgroei op jaarbasis heeft overigens tot gevolg dat de procentuele veranderingen dergelijke grote uitslagen laten zien.

De toename van de overheidsuitgaven, lange tijd een van de motoren van de Amerikaanse groei, kwam in het vierde kwartaal vrijwel tot stilstand. De verschillende indicatoren voor de inflatie wezen allemaal op een geldontwaarding van rond 1 procent in het vierde kwartaal.

Eén indicator voor de huidige economische activiteit kwam gistermiddag veel hoger binnen dan verwacht. De index van inkoopmanagers voor de regio Chicago steeg deze maand voor de negende achtereenvolgende maand. De waarde van de indicator steeg van 61,2 naar 65,9. Dat was veel meer dan het gemiddelde van 62 dat analisten hadden verwacht.

De euro leefde gisteren kortstondig op na de bekendmaking van de iets lager dan verwachte groei, maar mocht weer terrein prijsgeven op 1,2425 dollar nadat de meevallende index van inkoopmanagers bekend werd.