Déjà vu bij beursgang Iliad

De beursgang van Iliad heeft een betekenis die de betrekkelijk geringe omvang van het bedrijf overstijgt, hoewel het in zijn korte leven als beursgenoteerd fonds al een snelle groei heeft doorgemaakt. De Franse internetprovider is het eerste bedrijf dat sinds twee jaar de sprong naar de belangrijkste beurs van het land waagt. De stijging van 39 procent van de aandelenkoers op de eerste handelsdag is niet alleen maar goed nieuws. De forse spurt van de aandelenkoers zou wel eens kunnen betekenen dat beleggers hoe dan ook de hand wilden leggen op een gewild aandeel, ongeacht de prijs. Dan zou de irrationele geestdrift van de vorige hausse in beursintroducties, met alle risico's vandien, weer de kop kunnen opsteken.

Ieder signaal dat er een te groot verschil bestaat tussen de uitgiftekoers en het niveau waarop de aandelen vervolgens verhandeld worden, roept het spookbeeld van een nieuwe zeepbel op. Voorlopig is het nog te vroeg om te zeggen dat de doldwaze dagen van de beurshausse - toen pas geïntroduceerde fondsen binnen een paar dagen in waarde verdubbelden - weer terug zijn. Maar het gedrang om er als eerste bij te zijn als een gewild aandeel wordt geïntroduceerd, is dat wel.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.