Debat over asielzoekers

Mensen begrijpen niet wat er in dit land gebeurt. Ze zeggen: dit pikken we niet meer.

(Fatma Özgümüs, directeur Vluchtelingen organisaties Nederland, 26 jan.)

Leuk dat die Nigeriaanse vrouw in Kollumerzwaag na vijf jaar mag blijven bij haar Friese boer en hun twee kinderen. Maar twee dorpen verderop woont een Afrikaanse vrouw die is getrouwd met een Nederlander, die ook twee kinderen heeft, die acht jaar in Nederland zit, en die moet weg. Is dat dan niet schrijnend?

(John van Tilborg, directeur van de kerkelijke vluchtelingenorganisatie Inlia, 26 jan)

Met het doorvoeren van de pijnlijke, maar noodzakelijke veranderingen getuigt de minister van moed.

(Hoofdredactioneel commentaar Trouw, 26 jan)

Wij constateren dat het Nederlandse asielbeleid de grenzen heeft bereikt die internationale verdragen stellen, of deze grenzen zelfs al heeft overschreden.

(Frans-Willem Verbaas, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, 27 jan)

Als ik mijn moeder in Iran bel, dan drukt ze me op het hart hier te blijven. We worden nog steeds gezocht, er komen nog steeds brieven van de politie dat we ons moeten melden.

(Feriba, asielzoekster, 27 jan)

In Witmarsum dreigen een stuk of zestig asielzoekers te worden uitgezet, desnoods met de sterke arm. Zo hebben de asgrauwe automaten van ons landsbestuur beschikt. Daar komt niets van in, zeggen de autochtone Friezen. [...] Willen we het consequentieloos geouwehoer over normen en waarden wat opfrissen? Maak een studiereis naar Witmarsum.

(H.J.A. Hofland, 28 jan)

Zo vul je het begrijp schrijnend wel heel schrijnend in.

(Jan Pronk, voorzitter van vluchtelingenorganisaties, 29 jan)

Nederland is het strengste land binnen Europa wat betreft het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Spanje, Italië, Griekenland maar ook België legaliseren bij tijd en wijle grote groepen illegalen die al jaren in hun land verblijven.

(Anton van Kalmthout, faculteit rechtswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg, 29 jan)