De romantiek van de hoererij

In een ingezonden stuk reageert Elske Straver op Joost Zwagermans artikel in Leven van vorige week, over de hoerenrecensiewebsite.

De week van Rob Oudkerk was de week van de discussies over tippelzones, de macht van de media en Hookers.nl, door Van 't Hek als `de officiële site van Nederlandse zadelruikers' genoemd. Joost Zwagerman ging op onderzoek naar de site en vond er het zijne van. In Leven &cetera van 24 januari schrijft Zwagerman in `De moraal van Hookers.nl' dat de weerzin van Van 't Hek jegens Hookers.nl eigenlijk ongegrond is.

Joost Zwagerman waagt zich aan een bezoekje aan de website en komt tot de conclusie dat de meeste bezoekers van deze site een scherpe moraal hanteren die bestaat uit een duidelijk privé-publiek onderscheid. Zwagerman lijkt dit een groot maatschappelijk goed te vinden, en dat de bezoekers van de site zich hier ook aan houden, lijkt voor Zwagerman het overtuigende argument dat Van 't Hek's afkeer overbodig is. Ik vind dit getuigen van een zeldzame naieveteit en kortzichtigheid.

Zaterdag 24 januari was Karina Schaapman van de PvdA te gast in het tv-programma Knevel op Zaterdag. Ze heeft een boek geschreven over haar roerige verleden als prostituee, bij onder meer de Satanskerk in Amsterdam. Op de vraag hoe ze het ervoer, antwoordde ze dat je je wel kunt voorstellen dat het `geen pretje is' om `genomen te worden tegen je zin'. Waarop de verbaasde Knevel vroeg: ,,Tegen je zin?''. Het doet pijn en het is een verkrachting, zei de inmiddels gelukkig getrouwde Schaapman.

Dit toont precies aan wat er zo weerzinwekkend is aan de site Hookers.nl. Het is een site waarin het oké wordt gevonden om prostituees te bezoeken en te beoordelen op een daad die voor de `dames' zelf als een gruweldaad en een verkrachting wordt ervaren. Ik vraag mij dan ook ten zeerste af of de op Hookers.nl heftig geprezen Lena uit Tsjechië wel zo `prettig-beduusd' is dat haar `beroepskwaliteiten' zo worden geprezen. De enige reden dat zij prettig-beduusd zal zijn is als zij met het verdiende geld een ander baantje kan zoeken.

Dat prostitutie in Nederland legaal is, is niet omdat we er allemaal van overtuigd zijn dat het goed is als een getrouwde man zich tegen een kleine vergoeding kan laten verwennen door een aan lager wal geraakte jonge vrouw van zijn dochter's leeftijd, maar omdat we wilden voorkomen dat die meisjes aan nog ergere toestanden blootgesteld zouden worden, zoals uitbuiting en geweld. Ook het hier en daar nog geopperde voordeel dat verkrachters door prostitutie van de straat zouden worden gehouden, is een fabeltje gebleken. Het gaat in verkrachtingen om macht, niet om seksueel genot.

De hele kern van de zaak draait er ook niet om of Oudkerk nu wel of niet naar de hoeren had moeten gaan, want daar zijn we eigenlijk allemaal wel over uit. Je mag het nu niet zeggen, maar dat Oudkerk prostituees bezoekt aan de Amsterdamse tippelzone, maar niet helemaal tevreden op Hookers.nl op zoek gaat naar een hoer wiens prijs/kwaliteit-verhouding beter is, dat vindt toch een groot deel van Nederland, in ieder geval al de vrouwelijke helft (en zeg het nu toch gewoon eens!), niet kunnen. Waarom anders zou Oudkerk verminderde autoriteit hebben? Zou hij ook zo in aanzien zijn gedaald als hij elke avond in de coffeeshop, of thuis achter de ambtelijke computer, vijf joints had gedraaid, of zelfs als hij dat ene lijntje cocaïne zou hebben gebruikt?

,,Het lijkt erop dat mannen geen grenzen hebben'', zei Karina Schaapman bij Knevel op Zaterdag. En het lijkt erop dat vrouwen die grenzen niet goed aan durven geven. Maar het onderscheid tussen privé en publiek maakt dat vrouwen monddood worden gemaakt op het gebied waar het hen het meeste aangaat. Het wordt tijd dat we die vrouwonvriendelijke muren afbreken en en public discussiëren over wat privé echt niet moet kunnen. Dan zou Lena uit Tsjechië eindelijk kunnen vertellen hoe ze haar baan werkelijk ervaart. En in die discussie wens ik Heleen van Royen en Youp van 't Hek veel succes.