De kracht van vrouwen

Sophie de Klerck (38) is fulltime voorlichter bij een internationaal bedrijf, moeder van Max (6) en Tom (3), woont samen met Mark (40) en vertelt over haar drukke leven.

Waarom staren mannen toch altijd naar hun schoenen als ze met je in de lift staan? Ik verwacht echt geen diepgravend gesprek over de shareprice om half negen 's ochtends, maar enige small talk kan er toch wel af? Great, deze collega van HR smijt ook nog eens de deur in mijn gezicht dicht. Zou HR dan toch voor Human Remains staan?

Meteen even e-mail checken. `Ploink. You have new mail. Your mailbox is over its size limit.' Ik word gek van die massa's e-mails, laat staan dat ik van minuut tot minuut aan ze herinnerd wil worden. Zeker vergeten volume aan te passen sinds ik laatst dat filmpje van mijn UK collega's bekeek. Dat was weer absolutely fab, advertising voor Misosoep, zo'n slurpend lekker vrouwtje en maar denken dat het over heel andere dingen ging!

Mailtje van Irene van Purchasing. Ze heeft een sponsor gevonden voor het vrouwennetwerk dat we opzetten. Onze Chief Finance Officer is bereid zich in te zetten voor de goede zaak. Onmiddellijk antwoorden.

Hi Ireen. Good for us, dat je Marc hebt gestrikt. Sprak gisteren Hélène, je weet wel, die executive, die mij vroeg of het waar is dat we het netwerk weer leven gaan inblazen. Ze vertelde dat zij zelf niet van vrouwengroepen houdt, zeker niet als de gesprekken over kinderopvang en zwemlessen gaan. Waarom zegt ze dat, vraag ik me af. Hoewel ik wel kan begrijpen wat Hélène bedoelt, word ik er zo moe van. Het feit dat zij dat niveau heeft bereikt, wil niet zeggen dat het eenvoudig is (en met alle respect, zij is single with no kids, zij hoeft niet te jugglen zoals wij). Vrouwengroepen kunnen juist heel goed werken. Ik word positief van andere goeie vrouwen. Ik vind het prima om eens tegen elkaar te schreeuwen over vreselijke mannen (ook al vinden wij ze fantastisch en spannend). En ook over vreselijke vrouwen die, omdat ik ambitieus ben, niet met mij willen werken en mijn manlijke collega's bellen in plaats van mij. Heb je een vrouw op een redelijke positie en dan gebeurt er dit weer. Maar wij gaan verandering brengen. Die mannen in de top zullen inzien dat het een business objective is om vrouwen goed in de organisatie te krijgen; anders gaat je business op een gegeven moment down the drain. Zal snel een gastspreker regelen voor onze eerste bijeenkomst. Wat dacht je van Sylvia Tóth? Of Karin van Gennip? Kunnen we het toch over kinderopvang hebben, ze is tenslotte zwanger. Let me know! We'll speak, Sophie.

Snel die datum voor de bijeenkomst in mijn agenda synchroniseren, dan kan mijn vreselijke assistente tenminste niet iets anders inplannen. Te laat. Ze staat al in mijn kamer. ,,Sophie, we hebben een clash in je agenda. Jij hebt vrouwennetwerk of iets dergelijks ingevuld, terwijl dat net het moment is dat de grote baas je wil spreken over prioriteiten in 2004. Dat heeft voorrang.''

,,Nee, dat kan niet, ik ga naar die bijeenkomst. Ik heb me gecommitteerd en er komt een externe spreker die ik welkom moet heten. Ik regel het zelf wel met de big boss. Eerst even koffie.''

Oh nee hè, bij de koffie-automaat staat Jack, de Amerikaan van internet. Snel iets zeggen voordat hij begint over de most fantastic website die hij nu weer ontwikkeld heeft. ,,Hey Jack. Kun jij uitleggen waarom mannen altijd naar hun schoenen staren als ze met je in de lift staan?'' ,,Ik denk dat we verlegen zijn, Sophie, of gewoon bang. Rumours go dat jij bezig bent een vrouwennetwerk op te zetten. Klopt dat?'' ,,Als jij het ook hebt gehoord, Jack, dan zal het wel kloppen. Have a nice day.''

    • Sophie de Klerck