De Gouden Lipscheten

Niet alleen de nominaties voor de prijzen voor de beste films, de Oscars, zijn deze week bekendgemaakt, ook die voor de slechtste: de Gouden Lipscheten ofwel de Golden Raspberries.

Met stip op nummer één voor deze prijs staat de film Gigli, met in de hoofdrollen Jennifer Lopez en Ben Affleck. Zij speelt in deze geflopte film een lesbische huurmoordenaar, hij een gangster die, tussen de misdadige bedrijven door aan haar de geneugten van de penis uitlegt. De film trok in de States gemiddeld zo'n drie mensen per voorstelling. Ze zijn voor de Golden Raspberry genomineerd, op www.razzie.com, voor het slechtste liefdespaar op het witte doek in Gigli. Lopez en Affleck bliezen onlangs hun echte voorgenomen huwelijk af. Ook Mike Myers film The Cat in The Hat kan een Razzie krijgen.

De Golden Raspberry Award Foundation (razzie.com) reikt haar Razzies al voor de 24ste keer uit. De feestelijkheden vinden plaats op 28 februari, op de dag voor de Oscaruitreiking, door de Razziemensen The Giving Out of the Little Gold Naked Men gedoopt.

De kleine gouden blote mannetjes-nominaties werden dinsdag bekend. The Lord of the Rings: the Return of the King kreeg de meeste Oscar-nominaties, elf.

De Nederlandse film De tweeling is genomineerd, en ook de Nederlandse kostuumontwerpers voor de film Girl with a Pearl Earring, over Vermeer, met in de hoofdrol Scarlett Johansson, ook te zien in de Oscar-genomineerde film Lost in Translation. Renee Zellweger is genomineerd voor `beste bijrol' in de cowboyfilm Cold Mountain.