Chow mein

Chow mein (met mie) en chop suey (met rijst) waren vroeger standaardgerechten in alle Chinese restaurants in Canada en de Verenigde Staten. Helaas zijn deze schotels nu uit de mode. Jammer, want chow mein is smakelijk en echt in een wip klaar.

Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de mie af en zet hem afgedekt weg. Snijd de bleekselderij bij en snijd de stengels dan in dunne, schuine plakjes. Pel de ui en snijd hem doormidden. Snijd elke helft in zeer dunne plakken. Snijd de kipfilet of het varkensvlees dwars op de draad in kleine, dunne plakjes. Veeg de champignons schoon en snijd ze in dunne plakken. Snijd de paprika doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Was de taugé en verwijder zo nodig lelijke wortelpuntjes. Dit zal meestal niet nodig zijn als de taugé mooi vers is. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze in schuine plakjes. Doe al deze ingrediënten in aparte kommen of schalen en zet ze weg.

Meng de bouillon in een kom met de maïzena en sojasaus.

Verhit een wok op een hoog vuur. Doe er de olie in en verhit die, waarbij u de wok een paar keer heen en weer kantelt zodat de olie langs de randen loopt. Laat de olie gloeiendheet worden. Doe er de bleekselderij en ui in en roerbak circa 2 minuten uit de losse pols. Voeg het vlees, de paprika en champignons toe en roerbak nog circa 3 minuten. Voeg de taugé toe en roerbak alles nog een klein minuutje.

Klop er het bouillon-maïzenamengsel even door en schep het vervolgens door het mengsel in de wok. Voeg de lente-uitjes toe en laat alles onder af en toe omscheppen circa 1 minuut flink sudderen tot de saus dikker is geworden.

Spoel de mie onder de hete kraan en laat hem uitlekken. Verdeel de mie over 4 voorverwarmde borden en schep er de chow mein over.

    • Kim Maclean