Bush wil feiten over wapens Irak

De Amerikaanse President George Bush wil ,,de feiten kennen'' over mogelijke missers van de inlichtingendiensten over massavernietigingswapens in Irak.

Maar in een gesprek met journalisten ging hij gisteren niet in op de vraag of er een onafhankelijk onderzoek komt naar de rol van de inlichtingendiensten in de aanloop naar de oorlog in Irak. Het Congres, zowel Democraten als een aantal van Bush' eigen Republikeinen, heeft gevraagd om zo'n onderzoek.

,,Ik wil dat het Amerikaanse volk weet dat ook ik de feiten wil kennen'', aldus Bush. ,,Ik wil in staat zijn om de bevindingen van de Iraq Survey Group te vergelijken met wat we dachten voordat we Irak binnenvielen.'' De Survey Group heeft de afgelopen tijd in Irak gezocht naar massavernietigingswapens, een onderzoek dat nog niet is afgerond. De onlangs opgestapte teamleider, David Kay zei deze week niet te geloven dat er grote voorraden chemische of biologische wapens waren in Irak en dat de Amerikanen dus weinig tot niets meer zullen vinden.

,,Een ding is zeker'', aldus Bush, ,,dat weten we van de verklaring van Kay en van inlichtingen van de afgelopen jaren, dat Saddam Hussein een bedreiging vormde. Hij was een groeiende bedreiging. [...] En in het licht van [de aanslagen van] 11 september, is dit land naar de Verenigde Naties gegaan en heeft gezegd `Saddam Hussein is een gevaar, laten we samenwerken om hem te ontwapenen'. Hij wilde niet luisteren, hij negeerde het verzoek van de internationale gemeenschap en dit land leidde een coalitie om hem af te zetten.''

De Democratische presidentskandidaat John Kerry zei onlangs de vraag gerechtvaardigd is of vice-president Cheney de CIA overhaalde om inlichtingen te veranderen.

Ook in Groot-Brittannië wordt de roep om een onafhankelijk onderzoek naar de inlichtingendiensten steeds luider. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook zei gisteren: ,,Ik zie gewoon niet hoe Tony Blair kan volhouden dat hij gelijk had, nu iedereen verder erkent dat ze fout zaten.'' Blair houdt vol dat Irak massavernietigingswapens bezat en wil wachten op het rapport van de Iraq Survey Group.