Bijscholen in Borsele

Windows-weldoener Bil Gates wordt door de Britten geridderd. Weliswaar wil de EU zijn bedrijf aan de schandpaal, die de Amerikanen niet overeind konden houden, maar de softwaregigant heeft zich inmiddels voldoende ingekocht in de chartitas van de voormalige koloniale overheerser. Het Amerikaans kapitalisme gelooft niet in adeldom: `Sir Bil' mag niet. Een virtuele heer van stand.

Het blijft rommelen aan het pharmaceutisch front. De NMa viel binnen bij pillenfabrikanten en hun branche-organisatie. Eerder schoot de rechter minister Hoogervorsts pogingen om de bonussen en kortingen voor apothekers aan banden te leggen af. Nu graven enkele verzekeraars hun pillenuitgifte in bij drogisterijketens. De extra's, die de apothekers nu nog leiden naar een zonniger bedrijfsresultaat moeten ten goede komen aan de gezondheidszorg en de consument. Geen bonussen maar zegeltjes.

Ook voor de medische stand breken sobere tijden aan. De minister wil ook het mes gezet zien in de smakelijke aanprijzingen, die de pharmaceutische industrie de artsen doet. Hij wil een belasting op reclame voor pillen en poeders. De wondere wereld van de galblaas kan ook buiten de Galapagos worden bestudeerd en bijscholen in Borsele is goedkoper.

De kansen keren. Het populaire software uitruil-programma Kazaa mag van de rechter de platenfirma's die het programma gebruiken om muzikale downloaders te volgen achter de juridische broek blijven zitten. Desondanks zullen artiesten nog lang de zegeningen van de windmolengevechten van de auteursrechtenindustrie plukken. Iets langer dan een leven lang. Dan volgt de rechtenvrije funerale hulde in een kistje met cd's bij het Kruidvat.

Topondernemers daalden af. Van achter de tafel op het podium naar de vloer. Ze lazen voor aan kinderen. Niet uit hun arbeidsvoorwaarden maar uit minder exhibitionistische lectuur. De sfeer beviel beide groepen. Nieuwe kansen voor de aandeelhoudersvergadering. Met een kringgesprek.

De notaristarieven zijn vrij. Maar de gang naar het notariskantoor niet. Die is verplicht. De beroepsorganisatie wil niet dat een notaris korting geeft als een akte met volmacht wordt afgehandeld. Komen, zitten, luisteren naar wat al gelezen is, paraferen en tekenen! Waar voor je geld. En met een betaalde opkomstplicht.

Wat blijft komt nooit terug, dichtte Jan Eijkelboom. Die regels zijn Shell-topman Philip Watts ontgaan. De creatief opgetelde reserves zijn voor de 58-jarige geen reden om nu al op te stappen. Dat heeft hij het personeel laten weten. Het affakkelen laat nog even op zich wachten.