Belediging: twee maanden bioscoopverbod

De bioscoop bij de Amsterdamse Munt zette vorig jaar tachtig jongeren op straat. Nu is er een nieuw wapen tegen raddraaiers: het bioscoopverbod.

Bij het voetbal bestaan risicowedstrijden, de Pathé-bioscoop bij de Amsterdamse Munt kent `risicofilms'. Theatermanager Martje Statema: ,,Dat zijn de films waar veel geweld in voorkomt. Daar komen veel jongeren op af. Op die films, zoals Kill Bill of Bad Boys II, zetten we extra beveiliging.''

Deze avond draait voor het eerst de film Shouf Shouf Habibi!, over een Marokkaanse jongen in Nederland. Het is niet een film met veel geweld, maar er worden wel veel jongeren verwacht: er komt zelfs voor een Nederlandse film een record aantal bezoekers op af.

Vanwege de drukte loopt daarom in zaal 6 van Pathé De Munt een extra beveiligsbeambte rond. ,,Is de film al begonnen?'', roept een jongen tegen zijn vriend die naast hem. Het is een avond vol rumoer, gejuich en geklap. Problemen doen zich niet voor.

Dat is wel eens anders. Gemiddeld moet de bioscoop tien tot twintig bezoekers per week uit de bioscoop zetten wegens wangedrag. Schreeuwende, bellende of popcorngooiende bezoekers krijgen slechts één waarschuwing. Bij herhaling zet de bioscoop ze eruit. Vanaf morgen zetten de vier Pathé-bioscopen in Amsterdam een nieuw wapen in: een bioscoopverbod.

Pathé heeft samen met de politie, de gemeente en het openbaar ministerie in een jaar tijd een speciaal protocol opgesteld. Overtreders van de regels krijgen een bioscoopverbod, tot maximaal 24 maanden. Op het herhaaldelijk negeren van aanwijzingen van personeel staat een maand, op belediging van het personeel twee maanden en op molestatie van personeel of bezoekers een verbod van 24 maanden. Zij moeten zich altijd kunnen legitimeren. Kan de overtreder dit niet, dan wordt deze overgeleverd aan de politie.

Als morgen het bioscoopverbod ingaat, wordt het islamitische offerfeest gevierd. Een jaar geleden liep het tijdens dit feest flink uit de hand in Pathé De Munt. Tachtig jongeren, voornamelijk van Marokkaanse afkomst, vierden het offerfeest in de bioscoop. Tijdens de film 8 Mile van rapper Eminem gooiden ze blikjes door de zaal en scholden personeel uit. Ze werden de bioscoop uitgezet. Op straat probeerden jongeren nog twee uur de politie uit de tent te lokken. Eén jongen werd toen gearresteerd.

Volgens theatermanager Statema is het toeval dat het verbod samenvalt met het offerfeest. ,,We hadden het verbod liever al eerder gehad, maar dat lukte niet'', zegt Statema. ,,Twee weken geleden kregen we het verbod rond.''

Pathé hoopt dat het bioscoopverbod een preventieve werking zal hebben. Het zijn vaak dezelfde jongeren die overlast veroorzaken. ,,We kennen ze bijna allemaal van gezicht. Het gaat om een relatief klein aantal vervelende jongeren op 20.000 bezoekers per week. Eén raddraaier kan echter een film voor vierhonderd bezoekers verpesten'', zegt Statema. Nu stuurt de bioscoop de raddraaiers eruit, maar die kunnen dan vaak later weer binnenkomen en opnieuw overlast veroorzaken.

Volgens de theatermanager zijn het vaak tieners die overlast veroorzaken. ,,Een groep van zes jongens van 12 jaar heeft er een sport van gemaakt om naar binnen te rennen en dan te kijken hoe ver ze komen.'' Bezoekers die bellen of luidruchtig praten zijn de belangrijkste bronnen van ergernis. Personeel van de bioscoop geeft eerst een waarschuwing, bij herhaling schakelt het de beveiliging in.

De beveiliger heeft het deze avond vooral druk met de weg wijzen naar de wc. Een pieper in zijn broekzak gaat af. Een nooddeur in de Tuschinski bioscoop is opengemaakt. Een truc van `glippers'. ,,Eén persoon koopt een kaartje en loopt naar boven, waar hij de nooddeur opendoet, om vrienden binnen te laten'', zegt de bewaker.

Carole (30), Anouk (27) en Danny (31) komen net uit de film Mona Lisa Smile. Het drietal vindt het bioscoopverbod een goed idee. ,,Ik erger me aan mensen die bellen in de bioscoop'', zegt Danny. Anouk: ,,Bij Mona Lisa Smile was het rustig. Een vrouw zat alleen keihard te huilen. Ik wil wel rustig een film kunnen kijken. Je betaalt toch bijna tien euro voor een film.''