Bankier hekelt toezicht

De toezichthouders in de financiële sector zitten de banken te dicht op de huid. Dat zei bestuursvoorzitter D. Collee van de Nederlandse Vereniging van Banken vrijdag in zijn nieuwjaarstoespraak. Collee is ook lid van de raad van bestuur van ABN Amro. Collee vraagt zich af of ,,al die geldverslindende maatregelen'' van de toezichthouders wel nut hebben.

De voorzitter van de NVB kraakte daarbij het besluit van de kartelwaakhond NMa afgelopen jaar om een verslag uit te brengen over de concurrentie in de financiële wereld. Uit het rapport kwam niets schokkends naar voren, concludeerde de NVB-voorzitter, maar het bezorgde de banken wel ,,een slechter imago''. De NMa houdt de banken dit jaar wederom extra scherp in de gaten.

Ook de wispelturigheid van de overheid schaadt de banken, aldus Collee. Doordat zij onder meer de belastingvriendelijke spaarregels en de fiscale voordelen voor beleggingen in groenfondsen voortijdig afschaft, krijgt het vertrouwen dat consumenten in de banken hebben, een tik.