Athene

Hulde, driewerf hulde voor de Griekse keuringsdienst van waren die een groep van 150 vrouwelijke worstelaars heeft behoed voor voedselvergiftiging. Vorige week hadden ze ingecheckt in een hotel in het westen van Athene in verband met een olympische voorronde, maar moesten hun onderkomen verlaten nadat de keuringsdienst op onhygiënische toestanden was gestuit in het restaurantgedeelte van het hotel. Hen is bespaard gebleven wat na de Eurotop in maart 1981 in Maastricht niet verhinderd kon worden: dat ongeveer honderd ambtenaren, journalisten en anderen een voedselvergiftiging (salmonella) opliepen nadat zij zich te goed hadden gedaan een een koud buffet, hen aangeboden door de gemeente. Krantenberichten uit die tijd maken geen melding van inspectie vooraf, zoals nu in Athene wel is gebeurd. Het is niet ondenkbaar en ook niet onverstandig, dat met het naderen van de Spelen controles op voedsel worden verhevigd, vooral omdat straks de hitte roet in het eten kan strooien. Maar ook omdat, mocht de Griekse keuringsdienst van waren tijdens de Spelen in een willekeurig hotel op onhygiënische toestanden stuiten, het vrijwel onmogelijk zal zijn naar een ander hotel te verkassen omdat alles vol zit. Bijvorbeeld het hotel van Kostas. De firma Kodak heeft het hele hotel gereserveerd gedurende de Spelen. Een goed besluit: op de `roof garden' op de zesde verdieping zitten de gasten oog in oog met de Akropolis én je kunt er van de vloer eten.

Dit is de 22ste aflevering van een serie over de Olympische Spelen.