Antwerpen toont textiel in vrolijk stemmende context

Antwerpen profileert zich als modestad. Bekende ontwerpers volgden hun opleiding in Antwerpen, zoals Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en meer recent Martin Margiela. Sinds eind 2002 zijn enkele modeinstellingen onder één dak bijeengebracht in Modenatie, een monument uit 1910 in de oude binnenstad van Antwerpen. In het gebouw zijn de Mode Afdeling van Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen gevestigd, het Flanders Fashion Institute en het ModeMuseum Antwerpen (MoMu) waar nu de tentoonstelling GenovanversaeviceversA te zien is. De titel is een verwijzing naar een eerdere tentoonstelling in de Italiaanse plaats Genua over de Genovese weefkunst vanaf de zestiende eeuw.

In het MoMu plaatste ontwerper Angelo Figus, die in 1999 cum laude afstudeerde aan de Antwerpse modeacademie, de eeuwenoude stoffen, schilderijen en objecten uit de Genovese expositie in een geheel nieuwe context. Om te illustreren dat de bezoeker op reis gaat door een labyrinth van zestien kamers, staat in de eerste kamer een treintje. De zitjes zijn gestoffeerd met textiel van Gianfranco Ferré. Op de expositie zijn meer voertuigen te bewonderen: antieke rijwielen met stoffen zadels en een Fiat 500, geheel bekleed met geplisseerde ruitjesstof die door de geopende deur naar buiten valt.

Bij de tentoonstelling hoort een lexicon van `trefwoorden', ,,een veelzijdige gids doorheen het fantasmagorische universum van Angelo Figus''. Bij elke ruimte worden begrippen gedefiniëerd die symbool moeten staan voor de relatie tussen beide steden in het heden en verleden. Dit is het meest zweverige onderdeel van GenovanversaeviceversA. Leuker is het om gewoon door de zalen te lopen en te kijken naar de schilderijen, zoals het portret van Italiaanse edelvrouw, geschilderd door Castello Bernardo (Genua 1557-1629). Of je te verbazen over al het textiel: gekleurde zijde, indigo jeansstof (uit de zestiendede eeuw), en het zware damast met acanthusmotief. In een van de zalen mag het tentoongestelde textiel zelfs door de bezoekers worden betast. Om de kleurrijke patronen op de doeken te kunnen bekijken moeten de deuren die ermee zijn beplakt met de hand worden omgedraaid.

GenovanversaeviceversA is vooral een vrolijk stemmende tentoonstelling, omdat elk vertrek de bezoeker steeds opnieuw verrast. Samenstellers Linda Loppa en Angelo Figus wilden een nieuwe interpretatie van de `barok' geven, ,,bevrijd van formeel of academisch kader''. En daarin zijn ze aardig geslaagd. Het best wordt deze bevrijding getypeerd door de enorme berg pumps die bijna achteloos in de hoek lijkt te zijn neergekwakt. Alsof duizend aspirant-cinderella's ze teleurgesteld hebben uitgeschopt en op blote voeten zijn weggerend.

Tentoonstelling: GenovanversaeviceversA. T/m 28 maart in het ModeMuseum (MoMu), Nationalestraat 28, Antwerpen. Inl. 0032-34702770 of www.momu.be