Angela Gheorgiu: Diva (EMI 5 57705 2)****

Diva Angela Gheorgiu begint haar nieuwe verzamelalbum Diva met `Casta Diva' uit Bellini's opera Norma. Als vertolkster van de titelrol, een Druïdenpriesteres, richt ze zich tot de `casta diva', de kuise godin die de boom met magische maretakken doet oplichten in zilverglans. Norma zelf moet ook kuis zijn, maar ze doet het met Pollione, de Romein die Gallië bezet houdt. Die seksuele collaboratie resulteerde in twee kinderen die ze in het verborgene moet opvoeden. Pollione is hét voorbeeld van `dom, dommer, tenor', want hij doet het ook nog met Adalgisa. De dames komen erachter, worden boos op elkaar en vermorzelen vervolgens Pollione met hun gezamenlijke woede.

Gheorgiu doet het zelf ook met een `Pollione', de tenor Roberto Alagna, die haar niveau niet haalt. Diva, Gheorgiu's `best of-album', biedt beginnende operaliefhebbers een heerlijke doorsnee van het mooiste sopraan-repertoire van Händel, Rossini, Verdi, Massenet, Gounod, Bizet en Puccini.