Ambassade Bagdad doelwit van aanslag

De Nederlandse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad is gisteren aan het einde van de middag, plaatselijke tijd, getroffen door een aanslag met enkele raketgranaten. Er was niemand in het gebouw aanwezig en er vielen geen gewonden. Ongeveer een uur voor de aanslag was de staf van de ambassade getipt.

Een van de granaten raakte het gebouw vol, waardoor brand uitbrak. Dit bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Een van de vertrekken in de ambassade is geheel verwoest, terwijl ook de rest van het gebouw zwaar gehavend is. ,,We moeten morgen maar eens zien wat er nog van over is'', verklaart de woordvoerster. Het vuur kon snel worden geblust.

De staf van de ambassade werd ongeveer een uur voor de aanslag getipt dat er een aanval op handen was. Dat zegt L. Embrechts, vice-consul in de Verenigde Arabische Emiraten en tijdelijk medewerker op de ambassade in Bagdad, in een telefonisch gesprek met onze correspondent in Teheran. ,,We hebben daarna het pand verlaten'', aldus Embrechts. ,,Het was duidelijk dat de Nederlandse ambassade getarget werd.'' Over de staat waarin het gebouw verkeert heeft ook hij geen informatie.

Een Amerikaanse eenheid snelde onmiddellijk na de explosie, die elders in de stad goed hoorbaar was, naar de ambassade en sloot de omgeving van de ambassade volledig af. Brandweerlieden wisten het vuur vervolgens snel onder controle te krijgen.

Een verslaggever van het Amerikaanse persbureau Associated Press in Bagdad meldt dat bewakers van de ambassade meteen na de aanslag een auto zagen wegrijden. Ze openden het vuur, maar de belagers wisten te ontkomen. De woordvoerster in Den Haag kon dit niet bevestigen.

Op de ambassade werken vier Nederlanders. Een van hen, de zaakgelastigde J. Reintjes, bevond zich ten tijde van de aanslag niet in Bagdad. De drie andere Nederlanders, die worden bijgestaan door enkele lokale krachten, bleven ongedeerd bij de aanslag.

Nadat de oorlog in Irak vorig voorjaar begon, is het Nederlandse personeel van de ambassade enige tijd geëvacueerd geweest. Ook na de bloedige aanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad, in augustus vorig jaar, weken de Nederlanders uit naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Van daaruit pendelen ze nu op gezette tijden heen en weer naar de Iraakse hoofdstad.

Als ze in Bagdad zijn, overnachten de Nederlanders, drie diplomaten van Buitenlandse Zaken en één medewerker van Defensie, in het gebouw van de ambassade zelf. Deze is in de loop der tijd steeds meer beveiligd. Na de aanslag van gisteren hebben de Amerikanen de Nederlanders een tijdelijk onderkomen elders in de hoofdstad verschaft.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat de Nederlanders het doelwit vormen van een aanslag sinds afgelopen zomer 1.100 Nederlandse militairen naar de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna werden gezonden in het kader van de internationale stabilisatiemacht voor Irak.

Een woordvoerder van het minsterie van Defensie in Den Haag zei dat de aanslag geen aanleiding vormt voor de militairen in Al Muthanna om scherpere veiligheidsmaatregelen te nemen. Evenmin wordt overwogen om militairen terug te trekken uit het gebied, waar het op het ogenblik zeer rustig is.

vervolg AMBASSADE:pagina 3]

AANSLAG

Ambassade was streng beveiligd

[vervolg van pagina 1]

Tijdelijk medewerker van de ambassade in Bagdad L. Embrechts is nog niet bij het ambassadegebouw geweest. ,,Ik hoorde dat het nog in de fik staat.'' Het witte ambassadegebouw ligt in een woonwijk, maar is zichtbaar vanaf een belangrijke verkeersweg. De afgelopen maanden is de beveiliging verhevigd, zo meldt onze correspondent. Na de oorlog was er slechts een wachthuisje. Twee maanden later volgden conventionele zandzakken en nog twee maanden later grote zandzakken van één bij één meter. Er was voor zover onze correspondent bekend geen betonnen veiligheidsmuur. Wel was er een normale muur rondom het gebouw. Alle toegangswegen waren afgezet met slagbomen en Iraakse wachters in blauwe uniformen bewapend met AK 47 machinegeweren. Op de toegangswegen naar de slagbomen lagen betonblokken.

Een ijzeren poort belet bezoekers binnen de omheining te komen. Bezoekers moeten zich melden bij een raam met zwaar traliewerk waarachter Iraakse wachten – vaste lokale medewerkers – paspoort of andere identificatie checken. Bij binnenkomst wordt grondig gefouilleerd. Electronica als telefoons en camera's mochten bij een bezoek van onze correspondent niet naar binnen. In het gebouw waren vijf bewapende leden van de koninklijke marechaussee.

De zoon van prinses Irene, Jaime Bourbon de Parma, werkte van de zomer ook in het gebouw, maar werd teruggetrokken nadat de ambassadestaf uit veiligheidsoverwegingen werd verminderd.

De woordvoerder van premier Balkenende liet gisteravond aan het persbureau ANP weten dat deze ,,geschrokken'' is van de aanslag.