Alleen de beren ontbreken op Super Sunday

In de Verenigde Staten wordt in de nacht van zondag op maandag de Super Bowl gespeeld. De finale van de American Football-competitie is daar het belangrijkste sportevenement.

,,We zijn hier niet om de space shuttle te bezoeken en foto's te maken'', zei een van spelers die morgen in de schijnwerpers staat tijdens de Super Bowl. ,,We zijn hier om een wedstrijd te winnen.'' In de Verenigde Staten is het morgen geen gewone zondag. Het is Super Sunday, de dag van de finale van de nationale American Football-competitie. Dit jaar strijden de Carolina Panthers en de New England Patriots in het Reliant Stadium in Houston om de 38ste Super Bowl. Het sportevenement is Amerika op zijn Amerikaanst en behelst vanzelfsprekend meer dan de vier periodes zuivere speeltijd.

De Super Bowl is voor de Verenigde Staten een ideaal evenement om zich aan de wereld te presenteren. Drieduizend geaccrediteerde journalisten verslaan de finale, voor tweehonderd landen. Het gemeentebestuur van Houston was dan ook blij met de uitverkiezing tot host van de Super Bowl. De ogen van enkele honderden miljoenen tv-kijkers zijn op de stad gericht. Saillant detail: een van de criteria om de finale toegewezen te krijgen is een minimumtemperatuur in januari van tien graden Celsius.

Het mediaspektakel rond de Super Bowl is al weken op gang doordat Amerikaanse kranten dagelijks vooruitblikken op de naderende zondag. Zo publiceerde het dagblad USA Today deze week een paginagroot artikel over hoe de Panthers en de Patriots morgen het beste met de druk kunnen omgaan, want only one will enjoy the confetti. Oud-winnaars en -verliezers kwamen aan het woord en de strekking was duidelijk: Amerika eert de dragers van een kampioensring en vergeet verliezers.

Voor kritiek op de Verenigde Staten is even geen plaats. Televisiezender CBS weigert morgen een spotje uit te zenden van de politieke beweging Move On. De forse kritiek op het beleid van president Bush zou maar afbreuk doen aan de feestvreugde. Toch is de sfeer rond de Super Bowl veranderd sinds de aanslag op het World Trade Center. Negentig metaaldetectoren, vijfduizend agenten en een vliegverbod boven het stadion vanaf twaalf uur voor de finale moeten een vlekkeloos verloop garanderen van het grootste Amerikaanse sportfeest.

Gelukkige footballfans die een van de zeventigduizend kaartjes hebben bemachtigd, zullen het meest teleurgesteld zijn over het verbod op tailgating. Deze term slaat op de activiteiten op de parkeerplaatsen rond footballstadions. In teamkleuren gestoken mannen toveren barbecue, koelbox en klaptafeltjes uit hun kofferbak om zich vervolgens de hele middag te buiten te gaan aan vlees en drank. Overmatig drankgebruik leidt bij het American Football niet tot taferelen zoals bij voetbalwedstrijden. Supporters van beide teams uiten rivaliteit op vriendschappelijke wijze.

Het uitgespaarde budget voor tailgating kunnen de supporters goed gebruiken om de toegangsbewijzen voor de Super Bowl te bekostigen. Een plekje tussen sponsors, pers en prominenten kost tussen de 400 en 5.000 dollar. Het merendeel van de kaarten is daarna voor het tienvoudige te koop op straat. Naar schatting pompt de gemiddelde fan 2.000 dollar in de lokale economie, met de kanttekening dat er de hele week ook nog gratis feesten zijn in Houston, dat wordt overspoeld met privé-vliegtuigen en limousines.

De minder kapitaalkrachtige Amerikaan kan vanaf de vroege zondagochtend per televisie met deskundigen en minder deskundigen terugkijken op de weg die de twee teams aflegden naar de finale. Volgens goed gebruik is het huis dan al gevuld met bier, chips en andere versnaperingen om de dag door te komen. De televisiezenders zetten aan tot nog meer consumptie in reclameblokken waar multinationals hun nieuwste producten tonen. Een spotje van dertig seconden tijdens de Super Bowl kost bijna tweeënhalf miljoen dollar.

Voor dat bedrag worden merken niet alleen geassocieerd met de 38ste footballfinale, maar ook met de gebruikelijke show er omheen. Zangeres Janet Jackson treedt in de rust op met rappers P. Diddy en Nelly en de rockartiest Kid Rock. Pas echt patriottisch is de vertolking van het volkslied, dit jaar door zangeres Beyoncé Knowles. Tijdens de zang, ook door het met Amerikaanse vlaggen uitgeruste publiek, vliegt dit jaar een Black Hawk-helikopter over het stadion.

Uit alle lijstjes met statistieken als interceptions, passing yards, tackles, touchdowns, field goals, sacks, fumble recoveries en punt returns blijken de Patriots licht favoriet te zijn. De meeste druk ligt dus bij hen, al spreken spelers van beide ploegen van een business trip, zo groot zijn de belangen. Aanvaller Christian Fauria: ,,Het is een circussfeer. Alleen de grote tent, de beren en jonglerende clown ontbreken.''