`Afspraak horeca over tabak illegaal'

Cafés en restaurants die met tabaksfabrikanten exclusieve afspraken maken om alleen nog hún merken sigaretten te verkopen, overtreden de wet. Dat zegt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid de Tabakswet handhaaft. De VWA beschouwt sigarettenautomaten waarin slechts de merken van één fabrikant te koop zijn, als een in de Tabakswet verboden reclame-uiting.

De fabrikanten betwisten dit, en overwegen het op rechtszaken te laten aankomen om te kijken wie gelijk heeft. Naar schatting enkele honderden horecazaken in Nederland hebben dergelijke afspraken gemaakt. Zo verkopen op een plein in Utrecht alle cafés alleen nog maar Camel-sigaretten.

Sinds de verscherping van de Tabakswet in juli 2002 mogen sigarettenfabrikanten niet meer adverteren in de media en openbare gelegenheden. Sigarettenfabrikanten zeggen daarom te zoeken naar andere manieren om nog aandacht voor hun producten te vragen. Daartoe maken zij exclusieve afspraken met horeca-ondernemers, die toezeggen alleen nog hún sigarettenmerken te verkopen. Andere merken zijn bij deze cafés dan niet meer te krijgen.

Sommige ondernemers vullen hun sigarettenautomaat met één enkel merk. Anderen halen de sigarettenautomaat helemaal uit hun zaak, en zetten in plaats daarvan een soort uitstalkast van het verkozen merk op hun bar. In ruil hiervoor krijgen ze een jaarlijkse vergoeding, die volgens een ondernemer in Rotterdam tienduizend euro bedraagt. Hij zegt dat in zijn contract met merk Davidoff ook ,,gratis sigaretten voor het hele personeel, zowel zakelijk als privé voor zolang ze hier werken'' zijn inbegrepen.

De Voedsel en Warenautoriteit vindt deze afspraken niet geoorloofd en zegt dat ertegen wordt opgetreden als controleurs deze praktijk tegenkomen. Het café in kwestie krijgt dan eerst een waarschuwing en daarna een boete, van maximaal 2.400 euro per overtreding.

De sigarettenindustrie reageert ,,zeer verrast'' op deze uitspraak van de VWA. Alleen al Camel zegt ,,140 exclusieve contracten te hebben gesloten''. British American Tobacco, dat geen aantallen wil noemen, vindt ,,de interpretatie door de VWA van de wet interessant, maar de VWA heeft geen finale bevoegdheid in deze''.

LOUTER CAMEL pagina 25