Water uit dijk Stein door lek waterleiding

Een gesprongen waterleiding is volgens Rijkswaterstaat de oorzaak van de uitstroom van water uit een stuk dijk in het Julianakanaal. Of het lek ook het verzakken van de dijk heeft veroorzaakt, wordt nu onderzocht.

De waterleiding van Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) loopt (dwars) onder het kanaal door, en ligt 2.70 meter onder de bodem van de vaarweg. WML meent dat lang niet vaststaat dat de lekkende waterleiding heeft geleid tot de verzakking. ,,Het is een kip-ei-verhaal'', zegt een woordvoerder van WML. ,,Een in beton gegoten stalen waterleiding die al 71 jaar probleemloos functioneert, gaat niet zomaar kapot. Mogelijk hebben zandzakken de leiding deze week ingedrukt of is die gebroken door trillingen bij het herstelwerk.''

Het lekken van de waterleiding kwam gisteren aan het licht, toen Rijkswaterstaat was begonnen met de voorbereiding van het slaan van een vijftien meter lange stalen damwand in de dijk, die na het storten van meer dan honderd kuub zand nog steeds water doorliet. Rijkswaterstaat stuitte op de waterleiding, die vervolgens door WML uit voorzorg werd afgesloten. Kort daarna stopte de waterstroom door de dijk.

Rijkswaterstaat staakte vervolgens de plaatsing van de damwand. De ruim 500 evacués, die dinsdag hun huizen in het Limburgse Stein moesten verlaten omdat een overstroming dreigde, kregen te horen dat ze terug naar huis konden. Vanmorgen heeft Rijkswaterstaat het waterpeil in het Julianakanaal voor het eerst weer licht laten stijgen.

Rijkswaterstaat melde gisteren ,,opgelucht'' te zijn, maar zich ook een beetje te schamen. ,,Dat we niet eerder aan die waterleiding hadden gedacht'', zei een woordvoerder. Rijkswaterstaat en de Waterleidingmaatschappij Limburg zoeken de komende dagen waar het gat in de waterleiding precies zit en hoe het kan worden gedicht. De woordvoerder van WML zegt dat ,,de aanleg van een nieuwe leiding onder het kanaal wellicht goedkoper is dan een reparatie''.

De gewraakte waterleiding is volgens WML ,,ongeveer tegelijkertijd'' met het Julianakanaal is aangelegd. ,,Bij de constructie is rekening gehouden met een intensieve belasting. De doorsnee van de stalen buis is acht centimeter en de leiding is gegoten in een mantel van fors bewapend beton.''

De maatregelen en onderzoeken die Rijkswaterstaat heeft moeten treffen bij de hele operatie in en bij Stein, hebben tot nog toe vermoedelijk 1 tot 1,5 miljoen euro gekost. Volgens Rijkswaterstaat is dit nog maar een eerste indicatie en kunnen de kosten nog oplopen.