Verdubbeling van winst ExxonMobil

ExxonMobil, 's werelds grootste beursgenoteerde energiebedrijf, heeft de winst vorig jaar bijna zien verdubbelen, vooral dankzij de hoge olie- en gasprijzen.

Exxon is een grote rivaal van de Nederlands-Britse Koninklijke/Shell Groep die donderdag de jaarcijfers publiceert. Shell ligt de laatste weken onder vuur omdat het de `bewezen' reserves begin deze maand met eenvijfde moest verminderen. Het vinden van reserves en de productiegroei van olie en gas worden gezien als cruciale indicatoren voor de toekomstperspectieven van energieconcerns.

ExxonMobil hoefde de reserves niet bij te stellen, maar ook de Amerikanen lijken moeite te hebben de productie hoog te houden. In 2003 daalde de productie van olie en gas met 1 procent naar het equivalent van 4,4 miljoen vaten olie per dag, vooral door de lagere productie in de VS. In het vierde kwartaal steeg de productie weer, mede door nieuwe projecten in Angola, Tsjaad en Noorwegen.

Ondanks de productiedaling op jaarbasis was de reactie van beleggers positief. De jaarwinst van het bedrijf uit Irving, Texas, steeg met ruim 10 miljard dollar naar 21,5 miljard dollar (17,4 miljard euro) en dat is de hoogste winst geboekt door een Amerikaanse bedrijf sinds 1998. De omzet van het concern steeg naar 246,7 miljard vergeleken met 204,5 miljard dollar in 2002.

De winst steeg door de hoge olie- en gasprijzen en een eenmalige belastingmeevaller van 2,23 miljard in verband met de gasproductie. Exxon verwacht niet dat de olieprijzen op het hoge niveau blijven. De prijzen van zowel Brent Noordzee-olie als de Amerikaanse WTI-olie liggen al een tijd boven de 30 dollar per vat. Het aandeel steeg 66 dollarcent naar 41,47 dollar op de beurs van New York. Dat de stijging niet hoger uitviel kwam door het nieuws dat Exxon 6,75 miljard aan schadevergoeding moet betalen voor de ramp met de tanker Exxon Valdez in 1989.