Venus In Flames

Achter de naam Venus In Flames schuilt een romantische Belg. Deze Jan De Campenaere heeft zijn debuut-cd opgenomen met Gert Bettens (bekend van K's Choice) en diens zuster Sarah Bettens in de achtergrondkoortjes. Daarmee is Notes Of Tenderness een ingetogen plaat geworden, met voornamelijk akoestische instrumenten. De Campenaeres mooie stem, die soms doet denken aan die van Richard Ashcroft, meent het serieus – als hij wanhopig kwijnt, en als hij ons optimistisch laat weten: `I believe in you'.

Aangekleed met brommende tuba's, trompetten en orgel wordt dit soort melancholische muziek alleen maar doorvoelder. Maar De Campenaere is niet zwaar op de hand. De schwung wint het hier van het gekwijn. Want dat is het sterkste punt van deze cd: de elegante melodieën die steeds weer de nodige levenslust verraden. In een enkel liedje, zoals `Heart & Bones', schittert De Campenaere bijna solo, begeleid door slechts een minimaal gitaargetokkel. Ook daar weet hij de aandacht vast te houden met een dwingende voordracht.

De liedjes op Notes Of Tenderness klinken intiem, maar hebben voldoende in huis om een gebaar naar het grote publiek te maken, en dat is een knappe combinatie. Op 14/2 speelt Venus In Flames in 013, Tilburg; op 29/3 is de band te zien in De Brakke Grond, Amsterdam.

Venus In Flames. Notes Of Tenderness (PIAS LN2003)