Schuilen onder een giraf

Als het dondert en bliksemt moet je niet onder een boom gaan staan. Daar kan de bliksem in slaan. Maar pas op – je kunt maar beter ook niet onder een giraf gaan staan.

Dat is net zo gevaarlijk. Want ook in giraffen slaat de bliksem graag.

Op de Afrikaanse savannen is het erg plat en kaal, met maar af en toe een flinke boom. Er lopen veel mooie dieren rond, en die giraffen steken daar met kop en schouders bovenuit. Nu dondert het er ook vaak stevig. Dat begint met een paar stevige knallen, en daarna dondert en bliksemt het nog lang na. Boven de koppen van die giraffen.

Bliksem zoekt dus het hoogste punt. Met een giraf zit je dan al gauw goed. Hoef je niet verder te zoeken. Een nek als een antenne. En vier stevige poten als stroomkabels, die de elektriciteit naar de aarde leiden.

Knetter, kaboem en: plof. De plof is van de omgevallen giraffe. In een klap weg, dus zielig is het niet.

Daarna wordt het een drukte van belang op de savanne. Iedereen stroomt toe. Roofdieren en aaseters snappen dat er een buitenkansje uit de lucht is komen vallen. Gegrilde giraffe, kant en klaar opgediend! De leeuwen en hyena's doen hun best. Binnen de kortste keren is het bewijsmateriaal verdwenen. Dan is meer aan te zien dat er hier een giraf door de bliksem werd getroffen. Daardoor is pas laat ontdekt dat zo'n giraffenongeluk regelmatig gebeurt.

Zo'n blikseminslag gebeurt ook weer niet zo vaak, dat de giraffen geleerd hebben er rekening mee te houden. Bij onweer trekken ze hun kop niet in. En ze gaan ook niet op een kluitje angstig bij elkaar staan.

Na de giraffen zijn de olifanten het hoogst. Een beetje bliksem weet dat. Laatst werden er nog zeven olifanten in één keer getroffen, in het Zuid-Afrikaanse Krügerpark. Als olifant kun je dus maar beter een goede giraf in de buurt hebben. Maar niet te dichtbij.