`Roadshow' Lula voor Brazilië

De Braziliaanse president Luiz Inacio `Lula' da Silva en zeven ministers uit zijn kabinet hebben gisteren in Genève een ontmoeting gehad met meer dan tweehonderd topmensen uit het Europese en Amerikaanse bedrijfsleven in een poging Brazilië als investeringsbestemming te promoten. Onder de zakenmensen waren vertegenwoordigers van bedrijven als Nestlé, Peugeot-Citroën, Philips en Telefónica.

De bijeenkomst was georganiseerd door UNCTAD, de organisatie voor handel en ontwikkeling van de Verenigde Naties, en was de eerste in een reeks ontmoetingen tussen grotere ontwikkelingslanden en het westerse bedrijfsleven. President Lula zei tegen verslaggevers dat de de boodschap voor potentiële investeerders is dat Brazilië nu een stabiele economie heeft en dat het beleid van zijn kabinet niet voor verrassingen zal zorgen.

Minister van Financiën Antonio Palocci kondigde gisteren aan dat China Minmetals Group had bevestigd een bedrag van 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) te willen investeren om mineralen in Brazilië te winnen.

De buitenlandse investeringen in Brazilië zijn de laatste jaren fors teruggelopen. In 2002 werd in totaal voor 18,8 miljard dollar geïnvesteerd, terwijl dat in 2000 nog 33,3 miljard was. Vooral in de dienstensector, in de financiële en de communicatiesector liepen de investeringen terug. In de industrie evenwel zijn de investeringen sinds de devaluatie van de Braziliaanse real in 1998 jaarlijks langzaam gegroeid. De helft van de buitenlandse investeringen in Brazilië is afkomstig uit Europa, eenvijfde uit de VS.

De bijeenkomsten met Brazilië en die met andere landen moeten culmineren in een `Investeringstop' die in juni in São Paulo wordt gehouden aan de vooravond van de vierjaarlijkse conferentie van UNCTAD.