Ramsj

E.E. van Mensch, C.M. Abrahamse: Atlas Hilversum. Gebonden, Europese Bibliotheek 1999, van €159,– voor €59,90. Steven Sterk Utrecht

Bij Steven Sterk in Utrecht zijn drie bijzondere `atlassen' te koop die op dezelfde manier zijn samengesteld: in een bordeauxrode map (van 50 x 40 cm) zitten in de `atlas Hilversum' 28 en in de `Atlas Amersfoort' 32 losse afbeeldingen van die plaats. Het gaat om reproducties van oude etsen, aquarellen, steendrukken, posters, kaarten en schilderijen. De inleiding, waarin de keuze van de reproducties wordt toegelicht, is in een los katern bijgevoegd. De atlassen verschenen in een beperkte (650 ex.), genummerde oplage. Er is ook een map getiteld `Invasie 1799', met prenten en kaarten met de landing van Engelse en Russische troepen in Noord-Holland als onderwerp.

Walter Laquer (ed.): The Holocaust Encyclopedia. Gebonden, Yale University Press 2001, van €83,90 voor €24,95. Scheltema Amsterdam

Alfabetisch gerangschikt naslagwerk, in groot formaat, over de holocaust. Aan het boek werkten veel vooraanstaande deskundigen mee, zoals Raul Hilberg, Ruth Bondy, Israel Gutman, Saul Friedländer en vele anderen. De lange, degelijke beschouwingen zijn ontsloten met een index. In Interrogations bundelde Richard Overy een groot aantal verhoren met nazi-kopstukken. Dit boek, dat ook in het Nederlands is vertaald, is afgeprijsd van €40,90 tot €17,50 bij De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Joanna Wright (e.a.): South with Endurance. Gebonden, Ted Smart 2001, van €60,– voor €24,95.

Scheltema Amsterdam

Tussen 1914 en 1917 probeerde de Britse ontdekkingsreiziger Shackleton met zijn schip de Endurance dwars over het zuidpoolcontinent te trekken. Dit prachtige (of beter: ijzingwekkende) boek, in oblongformaat, bevat de foto's van die zware expeditie. De foto's werden gemaakt door Frank Hurley. Over Hurley is een aantal essays toegevoegd.

Rudolf Dekker (e.a.): Kinderen van alle tijden. Gebonden, Waanders Uitgevers 1997, van €34,– voor €17,50.

Steven Sterk Utrecht

Leuke catalogus bij een interessante tentoonstelling die in 1997 te zien was in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch over de kindercultuur in de Nederlanden vanaf de Middeleeuwen tot nu. De drie inleidende hoofdstukken zijn van Rudolf Dekker, Annemieke Willemsen en Gerard Rooijakkers. In de catalogus zijn afbeeldingen te zien en beschrijvingen te lezen over thema's als: de wieg, luiers, de eerste stappen, rammelaars enzovoorts. Verzorgd uitgegeven.

Richard Stengel: You're Too Kind. Gebonden, Simon & Schuster 2000, van €24,50 voor €8,95.

Kloof Booksellers Amsterdam (020–6223828; e-mail: kloof@xs4all.nl)

Het uitdelen van complimentjes is een overlevingsstrategie. Het is van alle tijden, kent culturele verschillen en komt ook bij dieren voor. Aldus Richard Stengel in dit onderhoudende, vlot geschreven en goed ontvangen boek over de geschiedenis van het `slijmen'. Met eindnoten en een gedetailleerde index.

J.M. Coetzee: Stranger Shores. Gebonden, Viking 2001, van €32,72 voor €10,–. Het Martyrium Amsterdam

Bundeling van 26 literaire essays die Coetzee tussen 1986 en 1999 schreef. Coetzee schrijft o.a. over het werk van Defoe, Kafka en Borges, maar ook over Emants, Mulisch en Nooteboom. Vorig jaar ontving Coetzee de Nobelprijs voor de literatuur; hij kreeg ook al twee keer de prestigieuze Booker Prize.

Jolande Withuis: De jurk en de kosmonaute. Paperback, Boom 1995, van €24,50 voor €7,90. Steven Sterk Utrecht

Bundeling van stukken die Withuis, medewerkster van deze krant, tussen 1990 en 1995 schreef over `vrouwen en sekse'. Withuis gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Zo schrijft zij bijvoorbeeld over seksueel geweld in de Tweede Wereldoorlog en over de identiteit en cultuur van communistische vrouwen in naoorlogs Nederland. Eindnoten en uitvoerige bibliografie.

Francis M. Naumann: Marcel Duchamp. Gebonden, Mercatorfonds 1999, van €79,– voor €29,95.

Steven Sterk Utrecht

Fris en opvallend vormgegeven boek over de bekende Franse beeldend kunstenaar Marcel Duchamp (1887–1968). Naumann, een vooraanstaande Dada-specialist, concentreert zich op twee kenmerken die volgens hem een sleutelrol hebben gespeeld in het leven en werk van Duchamp: toe-eigening en replicatie. Wat hij daar precies mee bedoelt kunt u lezen in dit fraaie, met honderden illustraties verluchtigde boek.

William Frucht (e.d.): Imaginary Numbers. Gebonden, John Wiley & Sons 1999, van €27,95 voor €7,90.

Donner Rotterdam

Voor de cijferliefhebbers onder u stelde Frucht een bloemlezing samen met literaire verhalen over wiskunde, getallen, puzzels en rekenen, met bijdragen van onder anderen Lewis Caroll en Luis Borges. Meer getallen zijn te vinden in Ian Stewart What Shape is a Snowflake (van €37,– voor €7,95 bij Scheltema in Amsterdam): een rijk geïllustreerd boek over `magische getallen in de natuur'.

    • Ewoud Sanders