Popschool geopend in Leeuwarden

Al rappend hebben de Friese commissaris der Koningin Nijpels en staatssecretaris Nijs van Cultuur vanmiddag de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden officieel geopend. De vierjarige hbo-opleiding tot vormgever of muzikant in de hedendaagse popcultuur begon vier maanden geleden met 42 studenten. Na de verbouwing van een oud schoolgebouw hebben de studenten nu een eigen onderkomen.

Volgens directeur P. van Klink is de opleiding uniek in zijn soort. ,,Het is een brede kunstopleiding met een interdisciplinair lesprogramma, waarin ook aandacht is voor dans, drama en literatuur. Bovendien kun je hier ook lesmodules volgen die gericht zijn op de nieuwste stromingen binnen de popcultuur, zoals de computer-deejay.' De studenten kunnen twee richtingen kiezen: vormgeving en muziek. Anders dan bijvoorbeeld een popafdeling bij een conservatorium en de popacademie in Tilburg worden hier geen individuele lessen maar groepslessen gegeven. In de eerste twee jaar volgen de studenten een breed programma, daarna kiezen ze een specialisatie. Volgens Van Klink is het kunstvakonderwijs momenteel te gesegmenteerd. ,,Wij zoeken het in de breedte.'

De Academie voor Popcultuur is onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen en werkt ook samen met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). De oprichting van de popacademie is mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Friesland (1,8 miljoen euro) en de gemeente Leeuwarden (185.000 euro).

Gerectificeerd

Nijs

In het bericht Popschool geopend in Leeuwarden (30 januari, pagina 6) wordt staatssecretaris Nijs de portefeuille Cultuur toegeschreven. Haar portefeuille is Onderwijs.