Politie in Baarn erkent laksheid

De politie Eemland-Noord geeft toe dat zij alerter had moeten reageren op de verdwijning van het Baarnse echtpaar Müller-Van der Velde in december 1999. Dat verklaarde politiechef van het district G. Acton deze week in een extra ingelaste vergadering van de Baarnse gemeenteraad over het politieoptreden in de zaak Müller. ,,Er had een registratie van de meldingen moeten plaatsvinden'', zei Acton. ,,En een alertere reactie was op zijn plaats geweest.''

De lichamen van Hans Müller en Ria Müller-Van de Velde werden twee weken geleden opgegraven onder een kinderboerderij in Baarn. Diezelfde avond werd de beheerder van de kinderboerderij die tevens op het huis van Müllers zei te passen, gearresteerd voor moord en fraude met de financiën van het echtpaar.

Een buurvrouw van het echtpaar zegt in 2000 voor het eerst telefonisch melding te hebben gemaakt van de afwezigheid van de Müllers. Zij zouden volgens de beheerder in een klooster in België verblijven. In juni 2001 verscheen dezelfde buurvrouw op het politiebureau in Baarn om te melden dat de buren nog steeds niet terug waren. Eind juli 2002 maakte de buurvrouw voor de derde keer melding van vermissing.

,,De politie ging niet uit van vermissing'', verweerde Acton zich tegenover de gemeenteraad. ,,Het relaas van de huisbewaarder en het ontbreken van verdachte elementen deden niet vermoeden dat er sprake was van een vermissing.'' Pas nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries eind vorig jaar een onderzoek startte naar de verdwijning en familieleden van de Müllers aanspoorde aangifte van vermissing te doen, kwam de politie in actie. Tot nu toe beweerde de politie dat meldingen over de vermissing van het echtpaar niet in de computerbestanden waren terug te vinden. ,,Zolang ik niet kan constateren dat er meldingen gedaan zijn, kan ik de politie niet betichten van nalatigheid'', zei persofficier Rutgers vorige week nog tijdens een persconferentie.