Pas verschenen: Fictie

Paul Auster: Orakel nacht (Oracle Night). Vert. Ton Heuvelmans,

De Arbeiderspers, 206 blz. €16,95

Een romancier vertelt twintig jaar na dato over een aantal gebeurtenissen in september 1982 die zijn leven veranderden. Elfde roman van de Amerikaanse schrijver Paul Auster (1947) die, na een uitstap naar de filmwereld (hij schreef de scenario's voor de arthouse-successen Smoke en Blue in the Face) vorig jaar zijn literaire comeback maakte met The Book of Illusions. `Austers toekomst ligt in de literatuur', schreef Pieter Steinz, `en zijn nieuwe roman Oracle Night is daar de beste getuigenis van [...]. De lezer roetsjt langs de bladzijden, niet alleen dankzij de heldere, functionele en op den duur hypnotiserende stijl, maar ook doordat de grote lijn van de roman blijft intrigeren' (Boeken, 02.01.04).

Charlotte Mutsaers: Cheese!

Rubinstein, 48 blz. + cd, €14,50

Monoloog van een twaalfjarig meisje op de drempel van haar puberteit. Geschreven en gesproken door Charlotte Mutsaers. Cheese is Mutsaers' eerste theatertekst en werd in augustus vorig jaar in Oostende opgevoerd.

Siegfried Sassoon: Memoires van een infanterieofficier (Memoirs of a Infantry Officer/Sherston's Progress). Vert. Fritz Boeringa, IJzer, 442 blz. €27,95

Bundeling van Memoires van een infanterieofficier (1930) en Shertons reis (1936) waarin Sassoon zijn leven aan het front in de Eerste Wereldoorlog beschrijft. Samen met Memoires van een man die op vossen jaagde (1928) vormen deze twee delen de autobiografische trilogie van de Engelse War Poet Siegfried Lorraine Sassoon (1886-1967) die tot het meest betekenisvolle oorlogsproza gerekend kan worden.

Rob Schouten: Apenlier.

De Arbeiderspers, 60 blz. €14,95

`Een volle zaal met allemaal genieters,/ op straat Jan Lul vragen naar politiek/ – had het eencellige maar nooit gescheiden!/ Maar 't is te laat en van wat zo moet wezen/ steekt ook de dichter mooi ziek in zijn vel.' Nieuwe poëzie van Rob Schouten die met zijn vorige bundel Infauste dienstprognose bekroond werd met de Herman Gorterprijs 2001. `De gedichten van Rob Schouten gaan nogal eens over een personage dat matig geschikt lijkt voor het leven' schreef Marjoleine de Vos in een interview met de dichter. `Maar gewapend met humor en taal komt men een heel eind' (CS, 18.08.01).

Jonathan Swift: De reizen van Gulliver (Gulliver's Travels). Vert. Paul Syrier, Athenaeum – Polak & Van Gennep,

352 blz. €22,50

Mooie nieuwe uitgave van Jonathan Swifts beroemde satirische roman uit 1726 in een vertaling van Paul Syrier. `Zelfs de vetst aangezette grappen zijn na drie eeuwen niet gedateerd', oordeelde Pieter Steinz in deel 31 van zijn stoomcursus wereldliteratuur in deze krant (Leven &cetera, 03.08.02).

Rose Tremain: De Kleur (The Colour). Vert. Eugène Dabekaussen en Tilly Maters, De Geus, 382 blz. €24,90

Historische avonturenroman van de Engelse schrijfster Rose Tremain (1943) tegen de achtergrond van de `Gold Rush' in Nieuw-Zeeland in het midden van de negentiende eeuw. J.J. Peereboom vond The Colour `indrukwekkend om te zien hoeveel zich aftekent om het verhaal heen' (Boeken, 22.08.03).