Onbekende bands in actie

Om een aantal onbekende Nederlandse bands tegelijk onder de aandacht te brengen heeft het Nationaal Pop Instituut een cd uitgebracht en een tournee georganiseerd. In samenwerking met platenlabel Excelsior viel de keuze op de groepen Moss, Eleven, zZz, Voicst, Mullhouse, Gem, Woost en Chronicle Kings. De eerste vier speelden gisteravond in Tivoli, Utrecht; de laatste vier zijn er vanavond te zien.

Zoals op de bijbehorende cd College Radio. Alternative Rock Songs te horen is, hebben de groepen het traditionele instrumentarium van gitaar, bas, drum met elkaar gemeen. Maar afgezien daarvan is er onderling voldoende verschil, bleek ook gisteravond in Utrecht. Al was het maar omdat zZz een duo is, Voicst een trio en Moss en Eleven allebei een kwartet.

zZz was de uitsmijter van de avond. Het tweetal bespeelt slechts een orgel en drums. Helaas was het geluid gisteren te kaal afgesteld. Het diep ronkende orgel en de met veel bekkengedruis bespeelde drums grepen daardoor minder krachtig in elkaar dan bij eerdere concerten. Het bijzondere van zZz is dat de combinatie van drums, orgel, en zang zoveel meer lijkt op te leveren dan alleen dat. Dat geldt ook voor de manier van zingen van drummer Daan Schinkel. Hij zingt geen volledige teksten, maar gooit effectief de woorden als bakens in het liedje – woorden als `Sweet sex' en `ecstasy'. Het effect is zwoel en dringend tegelijk.

Bij Eleven, de rockgroep die afgelopen jaar de Grote Prijs van Nederland heeft gewonnen, ontbrak de dwingende kwaliteit. Zanger Antonie Fountain beheerst de rockposes, en de samenzang tussen hem en zijn gitarist werkte mooi, maar de gezwollen rockliedjes hadden nauwelijks een eigen gezicht. Ook Moss speelt nogal algemene rock, maar hier krijgt de uitvoering genoeg reliëf om te imponeren, dankzij de koorzang en hortende gitaarintermezzo's.

Bij het trio Voicst klopte alles: van het rusteloos zwengelende linkerbeen van de zanger en de `droge' tweede stem van de bassist tot het melodieuze drumspel en de gecondenseerde liedjes met hun tegendraadse onderstroom – hier werd iets ingewikkelds tot iets vanzelfsprekends teruggebracht. Zanger Tjeerd Bomhof met zijn hoge, gejaagde stem lijkt tussen de nummers door niet te beseffen tot welke manie hij tijdens het zingen wordt gebracht. Die bezetenheid, daar doe je het voor.

Concert: Unsigned-tour. Gehoord: 29/1 Tivoli-de Helling, Utrecht. Herh: 30/1 aldaar.