Nuchtere soapster

Dinand Woesthoff, zanger van rockband Kane, noemde zijn gisteren overleden vrouw in een verklaring `Guus'. Maar voor de fans bleef de op 34-jarige leeftijd overleden actrice en famous girl next-door `Guusje'. Guusje Nederhorst overleed gisteren aan de gevolgen van kanker. Ze was al een tijd ziek.

Nederhorst is vooral bekend door haar rol als `Roos' in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden, een vertaling van de Australische soap The Restless Years. De eerste Nederlandstalige soap was sinds 1990 direct mateloos populair, ondanks de kinderziekten en de lacherige ontvangst van mediacritici. Maar het publiek was er dol op, en de afleveringen trekken altijd miljoenen kijkers. Dit seizoen keken er gemiddeld 2 miljoen mensen per dag naar.

Nederhorst hoorde bij de eerste lichting `soapies' die als vanzelfsprekend een sterstatus vergaarden zonder dat er van bijzondere acteerprestaties sprake hoefde te zijn. Zelf was ze daar nuchter over. Ze noemde zichzelf in een interview met het Algemeen Dagblad ,,een niet bovenmatig getalenteerde actrice''. ,,De ene dag zet ik best een aardige scène neer, de volgende dag vraag ik me af wat ik in de studio kom doen. Dan bak ik er niks van, weet amper wat ik zeg. (...) Nee, ik zal nooit een groot actrice worden.''

Samen met soapcollega's Babette van Veen en Katja Schuurman vormde ze halverwege de jaren negentig de meidenband Linda, Roos en Jessica, genoemd naar hun personages in de soap. Het begon als een grap, maar de liedjes waren een commercieel succes. Meer dan op hun zangtalent dreef de band op hun uiterlijk en de bekendheid die de zangeressen in `Goede Tijden' hadden vergaard.

Nederhorst was de eerste die genoeg had van de aandacht, in 1997. Eerder zei ze die ,,ontzettend beangstigend'' te vinden. ,,Ik heb geen macht over die hysterische mensen, ze hebben macht over mij. De massa kan je maken en breken. Ik moet maar pleasen en pleasen.'' In 2000 had ze ook genoeg van Goede Tijden. Samen met acteur Johnny de Mol en andere partners zette ze het internetbedrijf Glamago op, waarop bekende Nederlanders nieuwtjes konden plaatsen. Ook zou dit voorjaar een cd verschijnen met liedjes voor 0- tot 3-jarigen. Verder werkte ze aan een kinderboekje. Vorig jaar kreeg zij samen met haar man een zoon, Dean Maddy.