Kannibaal krijgt 8,5 jaar voor doodslag

De 42-jarige Armin Meiwes, bijgenaamd de `kannibaal van Rotenburg', is vanochtend door een rechter in de Duitse stad Kassel veroordeeld tot acht jaar en zes maanden wegens doodslag. Meiwes heeft een ingenieur uit Berlijn gedood en hem vervolgens gedeeltelijk opgegeten.

Armin Meiwes bracht zijn slachtoffer in maart 2001 om het leven en sneed het lijk in maaltijdporties. Een deel van het vlees bewaarde hij in de diepvries, een deel consumeerde hij. Hij legde de gang van zaken vast op video en legde na zijn arrestatie een bekentenis af.

Meiwes kwam met zijn slachtoffer in contact via internet waar hij zocht naar mensen met zelfmoordneigingen. Meiwes nodigde het slachtoffer uit hem te bezoeken op zijn boerderij in Rotenburg. Daar aangekomen liet het slachtoffer zich castreren. Vervolgens wilden de twee de penis consumeren, maar hadden geen rekening gehouden met de taaiheid van het lid. De politie ontdekte het voorval pas anderhalf jaar later toen Meiwes op internet op zoek ging naar nieuwe slachtoffers.

Twee psychiaters kwamen tot de conclusie dat de kannibaal volledig toerekeningsvatbaar is. Opname in psychiatrische kliniek was daarom geen optie.

Hoewel de feiten in de zaak niet omstreden waren lag de kwestie juridisch niet eenduidig. Kannibalisme is geen strafbaar feit. De officier van justitie ging uit van moord en eiste levenslang. Meiwes zou de moord hebben gepleegd uit de behoefte aan seksuele bevrediging. De verdediging wees er echter op dat het slachtoffer de dood had gezocht en dat er daarom eerder sprake was van euthanasie. De maximumstraf voor dood op verzoek is vijf jaar.

Rechter Volker Mütze koos een middenweg. Volgens hem doodde Meiwes niet uit seksuele motieven maar was het hem er veeleer om te doen een zo nauw mogelijke band met iemand aan te gaan door hem op te eten. De motieven waren niet lust en seks, aldus Mütze, maar zekerheid en geborgenheid.

Dood op verzoek wees Mütze van de hand omdat het slachtoffer niet in alle ernst de dood had gezocht maar hoopte met een castratie de kick van zijn leven te ondergaan.