Jonge jury kiest Bosnische film

,,Jullie zijn de leukste jury van het hele festival'', zegt festival-directeur Simon Field. ,,Maar dat zeg ik eigenlijk tegen elke jury.'' ,,Maar wij waren het echt'', zegt jury-voorzitter Kim Klijnsma later. Klijnsma en vier andere vrouwen tussen de 16 en de 23 jaar reikten gisteravond op het Film Festival Rotterdam de Moviezone-prijs uit aan de Bosnische regisseur Srdjan Vultetic voor Summer in the Golden Valley, een wrange komedie over een jongen die de eer van zijn vader moet redden in het door de oorlog gedemoraliseerde Sarajevo. Volgens de jury had Vultetic zijn tragische onderwerp een optimistische toon weten mee te geven. Klijnsma: ,,Wij verlieten de bioscoop met een glimlach.''

Na afloop staan jury en prijswinnaar samen in de hal van de Schouwburg bij te komen. Vultetic pleegt het ene na het andere mobiele telefoontje. Als hij zijn hoofdrolspeler Haris Sijaric aan de lijn krijgt, neemt jongste jurylid Ilmer Roozendaal het mobieltje van Vultetic over en roept Sijaric toe: ,,You won! Cool!'' Ze heeft de jonge acteur eerder dit festival ontmoet en dat heeft indruk gemaakt. ,,Hij is zo mooi'', zegt ze. ,,Hij is lelijk'', zeggen Michka Chell en Marijke Lamers. ,,Hij heeft een interessant hoofd'', beslist Tjakka Diddens.

De afgelopen negen dagen van het festival keken ze met zijn vijven naar vier, vijf films per dag. Elk jaar stelt de organisatie van Moviezone een jonge jury samen die een film mag bekronen in Rotterdam. Die film wordt het volgende seizoen in het programma van Moviezone opgenomen, een initatief van filmhuizen om de betere film bij jongeren extra onder de aandacht te brengen, met wekelijkse vertoningen in 29 bioscopen. Moviezone zal Summer in the Golden Valley helpen met publiciteit.

Alle juryleden staan achter de keuze, al hebben ze lang gepraat over Baboussia (grootmoedertje), toch ook heel roerend en betekenisvol. En nu zit het erop. ,,Het zal prettig zijn om ook weer eens een film te zien zonder dat je voortdurend moet opletten of je niets mist'', zegt Diddens. Ze waren gisteravond dan misschien wel moe, maar ze zijn het erover eens dat ze het fijnste filmprogramma van het hele festival voorgeschoteld kregen. Ze hebben majestueuze valleien in Korea gezien, achterkamertjes in Afghanistan en sneeuwnachten in Rusland. Ze hebben de Chinese regisseur He Jianjun ondervraagd over diens Pirated Copy en over het Nederlandse eten.

Marijke Lamers brengt Vultetic nog even in het nauw als ze hem zegt dat het beeldmerk van zijn film, een reusachtig vliegtuig dat laag over Sarajevo scheert, haar heel erg aan eenzelfde beeld in Ardilla Roja van Julio Medem deed denken. He, ze noemen haar niet voor niets het Moviezone-meisje in het filmhuis van Arnhem.