In legeruniform geboren

Geen generaal aan Duitse zijde dwong tijdens WO II zoveel respect af als Johannes Erwin Eugen Rommel (1891-1944), Generalfeldmarschall van het Afrika Korps. De taaie leraarszoon uit Schwaben, die al tijdens WO I voor stoutmoedige acties in Italië het blauw-emaillen kruis Pour le Mérite had gekregen en niets moest hebben van militair-academische krijgstheorieën, betaalde uiteindelijk voor zijn insubordinatie en vermeende medewetenschap van een Hitler-moordcomplot met zijn leven. In tegenstelling tot generaal Von Paulus, die in Stalingrad slaafs het Führer-bevel opvolgde om ten koste van alles stand te houden, weigerde Rommel in Noord-Afrika om zijn mannen voor een verloren zaak te offeren. Hoewel der Wüstenfuchs – zijn bijnaam – aan hardnekkige Führer-adoratie leed en andere mindere karaktertrekken had, liet hij nooit krijgsgevangen executeren en had niets op met antisemitisme. Bij vriend en voormalige vijand is er consensus dat Rommel een uitzonderlijk man was – geboren in een legeruniform en roemloos gestorven door middel van een door de Nazi-leiding verstrekte gifpil (de `keuze' was: zelfmoord of de dood van zijn gezin).

Bij veldtochten zorgde hij er zelf voor dat camera's voldoende Wochenschau-materiaal schoten, maar na de oorlog zijn er ook speelfilms over de Woestijnvos en zijn stoottroepen gemaakt, waaronder Henry Hathaways Hollywood-biopic The Desert Fox (1951; met James Mason). De WO II-huishistoricus van de Duitse publieke omroep Guido Knopp wijdde in 2002 een docu-miniserie, getiteld Mythos Rommel, aan de generaal. In Raid on Rommel, opnieuw van Hathaway en een historisch warboeltje met een zekere ouderwetse charme, neemt ijzervreter Richard Burton het op tegen de woestijnvos. Met overgebleven opnamen uit Tobruk (1967), tweedehands soundtrack, een bezopen Burton en als enige pre Wolfgang Preiss als Rommel, mag worden geconcludeerd dat de Feldmarschall er zelf ongetwijfeld iets beters van had gebakken. In 1940 had hij zijn oversteek over de Somme al eens hyperrealistisch voor de camera's overgedaan én geregisseerd. Deze episode, Infanterie greift an, zit in de propagandafilm Sieg im Westen (1941). Rommels regisseursambities voor na zijn pensioen werden met hem begraven – zijn grafsteen is een groot ijzeren kruis.

Raid on Rommel (Henry Hathaway, 1971, VS), Veronica, 0.15-2.05u.