Hoed voor je leven, kijk naar onderen!

Als je in de Chinese havenstad Shanghai over straat loopt, doe je er verstandig aan niet alleen bewonderend omhoog te kijken naar de nieuwe wolkenkrabbers en de neonlichten, maar om ook de grond onder je voeten goed in de gaten te blijven houden. Doe je dat niet, dan loop je de kans om plotseling in een rioolput weg te zakken. En dat loopt niet altijd goed af: een jongetje van vier en een oude vrouw van in de tachtig verloren zo hun leven. Zeker zes anderen raakten op deze manier gewond. Dat heeft een lokale krant onlangs gemeld.

Hebben ze in het moderne Shanghai dan geen geld voor putdeksels? Jawel, maar die worden met grote regelmaat door armoedzaaiers van buiten de stad gestolen. Zo'n putdeksel weegt namelijk wel zo'n 25 kilo, en handelaren in tweedehands metalen hebben er daarom goed geld voor over. Eén putdeksel levert net zo veel op als wat je in een hele dag als losse arbeider in de stad kunt verdienen.

Alleen al in de afgelopen zes weken zijn er 1.826 putdeksels ontvreemd, zo meldt een ambtenaar van het grootsteldelijk waterleidingbedrijf. En dat kan zo niet langer. Het is niet alleen levensgevaarlijk, het kost de overheid ook veel te veel geld. In veel Chinese steden worden al jarenlang putdeksels geroofd.

De overheid wil er nu echt iets aan doen en gaat de straffen op diefstal van putdeksels verhogen, en het toezicht op de handelaren in tweedehands metalen verscherpen, zo is nu het voorstel. De straffen moeten zwaarder worden dan de `lichte' twee weken gevangenisstraf die nu voor diefstal van een putdeksel worden opgelegd.