Helden en winnaars

Helden zijn niet uitgestorven, maar waar blijven de moderne heldendichten? Poetry International en NRC Handelsblad constateerden drie maanden geleden dat het somber was gesteld met de epische poëzie waarin nationale idolen worden bezongen. Maar daar zou verandering in komen, want ter gelegenheid van Gedichtendag 2004 kregen acht dichters de opdracht om een modern heldenlied te schrijven. Wie vandaag de resultaten op deze pagina's leest, moet wel concluderen dat nationale trots geen drijfveer is voor Nederlandse dichters: slechts drie van de binnengekomen gedichten gaan over een held of heldin van vaderlandse bodem – al laat Ingmar Heytze de nationaliteit van zijn `arendman' angstvallig in het midden.

Ook de tegelijkertijd uitgeschreven Heldenpoëziequiz was een fikse opgave. Duizenden lezers bezochten de website met vijftien vragen, en toch waren er maar 108 mensen die het antwoordformulier per post of e-mail invulden. Anders dan vorig jaar, toen slechts één iemand alle vragen van de Diergedichtenquiz goed had, waren er nu wel zes winnaars. Na loting is de volgende verdeling van hoofd- en troostprijzen gemaakt: de ingelijste illustratie van Gedichtendagtekenares Dorine de Vos gaat naar Herman Leenes in Hoogezand, het jaarlidmaatschap van de Poëzieclub van de Dichter des Vaderlands naar Nynke Spijksma in Amersfoort, de gebonden uitgave van Karel ende Elegast naar Christa Fontein in Voorschoten; de vijf boekenbonnen van vijftien euro gaan naar Henk van Viegen (Utrecht), Nico van Bergeijk (Rotterdam), Marion C. Karemaker (Heerhugowaard), Kees van Putten (Houten) en Rob Huizinga (Driehuis). Namens de samenstellers van de Heldenpoëziequiz, PIETER STEINZ