Half miljoen voor tips over virus Mydoom

Een half miljoen dollar. Dat zijn de tips waard die leiden tot de aanhouding van de makers van het computervirus Mydoom en de variant Mydoom.b. Softwareconcern Microsoft loofde gisteren 250.000 dollar beloning uit voor informatie over de schrijver of schrijvers van het virus. Automatiseerder SCO beloofde dinsdag eenzelfde premie voor tips over de makers van Mydoom. De zogenoemde wormen hebben sinds maandag honderdduizenden computers overal ter wereld besmet. Deskundigen van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky Labs meldden vanochtend dat Mydoom waarschijnlijk uit Rusland komt.

SCO en Microsoft dreigen allebei het slachtoffer te worden van door de virussen veroorzaakte aanvallen op hun websites. Besmette pc's gaan zondag massaal en zonder medeweten van hun eigenaren informatie opvragen van microsoft.com en sco.com. Daardoor kunnen de sites onbereikbaar worden.

Het is de tweede keer dat Microsoft een beloning uitlooft voor informatie over virusmakers. In november zette het een premie van 250.000 dollar op de hoofden van de makers van de wormen Blaster en Sobig.F. Die beloning staat nog steeds. De makers zijn nooit aangehouden. Microsoft heeft 5 miljoen dollar uitgetrokken voor tips die kunnen leiden tot aanhouding van virusschrijvers.

www.nrc.nl:

Dossier computerbeveiliging