Getronics grote stijger Damrak

De Europese beurzen herstelden zich vanmorgen na de verliezen van gisteren. De technologiefondsen boekten de meeste winst, onder leiding van Getronics. Beurshandelaar Van der Moolen stond daarentegen onder druk.

De directe aanleiding voor het herstel was het positieve slot van de Dow-Jonesindex gisteren en de eerste winst die het Canadese Nortel, 's werelds grootste fabrikant van telecomapparatuur, na vijf jaar wist te boeken.

In Amsterdam noteerde de AEX-index rond het middaguur een puntentotaal van 356,42, een plus van 0,6 procent. Gisteren sloot de AEX met een verlies van 1,4 procent. Elders in Europa was het herstel iets kleiner. De DAX in Frankfurt en de FTSE in Londen boekten een winst van 0,3 procent en de CAC in Parijs steeg 0,5 procent.

Met een plus van 4,7 procent op 2,70 euro boekte automatiseerder Getronics de grootste winst vanmorgen. Ook andere technologiefondsen als ASML (plus 1,6 procent op 15,85 euro) en KPN (plus 2,8 procent op 6,65 euro) deden het goed. Het telecombedrijf stond in de belangstelling omdat Standard & Poor's de kredietwaardigheid opwaardeerde.

Beursbedrijf Van der Moolen moest 1,3 procent op 6,91 euro prijsgeven na een bericht in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat de beurs in New York overweegt over te stappen op electronische handel. Hierdoor zou de Nederlandse beursspecialist Van der Moolen veel minder werk krijgen.

In het kielzog van Nortel boekten fondsen als Alcatel flinke koerswinsten. Op de beurs in Parijs stond 's werelds grootste maker van telecomapparatuur voor breedbandverbindingen op een plus van 5,2 procent. Ook pillenmaker Aventis trok de index omhoog. Er zijn geruchten dat branchegenoot Novartis het farmacieconcern de reddende hand wil toesteken tegen de vijandige overname door Sanofi-Synthélabo. Aventis werd bijna 4 procent duurder. Novartis verloor daarentegen op de beurs van Zürich 0,6 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2400 dollar, gelijk aan de koers die de munt gisteren in New York noteerde.

De beurs in Tokio steeg met minder dan 0,1 prcent tot 10.783 punten. Van de andere beurzen in Azië was die van Zuid-Korea lager met een daling van 0,6 procent. In Hongkong verloor de beurs 0,4 procent.