Eureko-onderdeel F&C naar de beurs

Verzekeringsgroep Eureko (onder meer Achmea) wil haar vermogensbeheerder F&C naar de beurs brengen. De exacte datum van de emissie hangt af van de marktomstandigheden.

Dat heeft Eureko gisteren bekendgemaakt. ,,We brengen het liefst F&C dit jaar nog naar de beurs, maar dat zal vooral afhangen van de financiële markten'', zegt een woordvoerder van Eureko. Het in Londen gevestigde F&C heeft zo'n 90 miljard euro vermogen onder beheer. Het onderdeel heeft volgens Eureko een autonome positie binnen de groep, waarvan de Nederlandse verzekeraar de grootste divisie vormt.

De beursnotering van F&C betekent geen volledige verzelfstandiging. Eureko blijft meerderheidsaandeelhouder. ,,We weten nog niet voor hoeveel procent. Het zal liggen tussen de 51 procent en 75 procent'', zegt de woordvoerder. De bekendmaking is opmerkelijk. Op dit moment ligt de markt voor beursintroducties zo goed als stil in Europa als gevolg van de onzekere ontwikkelingen op de aandelenmarkten.

De notering moet F&C de mogelijkheid geven om zijn ambitie te realiseren om uit te groeien tot een van de leidende Europese vermogensbeheerders. De woordvoerder van Eureko kon vanmorgen nog niet aangeven aan welke beurs F&C een notering krijgt.

De eventuele beursgang van F&C staat los van de besprekingen die Eureko sinds september voert met Rabobank. Beide concerns onderzoeken op welke terreinen ze goed zouden kunnen samenwerken. Rabobank is vooral geïnteresseerd in de verzekeringsonderdelen van Eureko. De bank heeft met name belangstelling voor de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Achmea. ,,Wij maken voortgang met de gesprekken, we hopen er zo snel mogelijk uit te komen'', zegt de woordvoerder.

Eureko meldde gisteren ook dat het vorig jaar een winst heeft gerealiseerd van ruim 200 miljoen euro, een verbetering ten opzichte van 2002. In dat jaar moest het concern een verlies van ruim 570 miljoen euro bekendmaken. De winst is volgens Eureko vooral te danken aan positieve ontwikkelingen van haar verzekeringsactiviteiten en doorgevoerde bezuinigingen. Ook de enigszins herstellende effectenmarkten zorgden voor een beter resultaat van het bedrijf.

Deze week werd ook bekend dat Achmea de bezem haalt door dochterbedrijf Staalbankiers. Het kantorennetwerk van de bank voor vermogende particulieren gaat op de schop. Het aantal vestigingen van Staalbankiers gaat terug van zeventien naar zes. Ook het personeelsbestand wil de bank inkrimpen. Nu werken er zo'n 450 mensen, straks moeten dat er tweehonderd zijn.

De bank heeft de afgelopen jaren geprobeerd klanten weg te halen bij de grootbanken, vooral op het gebied van bedrijfskredieten. Met deze activiteiten stopt Staalbankiers, dat vorig jaar tientallen miljoenen euro's verlies leed. De bank richt zich voortaan weer op het winstgevende private banking.