Disney verliest filmhits van Pixar

Het Amerikaanse mediaconcern Walt Disney verliest de distributierechten van Pixar, de maker van grote filmhits als Finding Nemo, Monsters Inc en Toy Story. Pixar deelde de afgelopen jaren de opbrengst van de films met Disney, dat de distributie en marketing verzorgde. Maar na tien maanden van besprekingen, zijn gisteren de onderhandelingen over een nieuw contract afgebroken.

De animatiestudio Pixar wilde het eigendom over de films en de figuren meer in eigen hand houden en wilde Disney alleen een vast bedrag betalen voor hun bijdrage. ,,Na tien maanden onderhandelen, moeten we nu verder'', zei Pixar-topman Steve Jobs. ,,We hebben een mooie tijd gehad – een van de meest succesvolle in Hollywood – en het is een schande dat Disney niet meer mee zal doen met de toekomstige successen van Pixar.''

Pixar moet onder het oude contract nog voor twee films samenwerken met Disney. Daarbij gaat het om de `The Incredibles', die in november uitkomt, en om `Cars', die volgend jaar uitkomt.

De financiële bestuurder van Disney, Thomas Staggs, zei dat Disney het laatste voorstel van Pixar heeft verworpen omdat het zijn concern honderden miljoenen dollars zou kosten, geld waar het volgens het huidige contract nog recht op heeft. ,,En daar zouden we in het nieuwe contract niet voldoende compensatie voor krijgen'', zei Staggs.

Volgens bronnen die op de hoogte zijn van de onderhandelingen wilde Pixar ook voor de twee laatste films van het huidige contract alleen een vast bedrag betalen voor de distributie.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws. De koers van aandelen Disney daalde gisteren met 3 procent tot 24,45 dollar. De vijf films die Pixar samen met Disney heeft uitgebracht, zorgden voor een omzet van 2,5 miljard dollar. Van de vijf films zijn 150 miljoen video's en dvd's verkocht.

Disney kreeg per film een wisselend percentage van de opbrengsten, en zal voor de twee laatste films 60 procent kunnen opstrijken. Disney heeft verder nog de rechten op de figuren van de Pixar-films en de rechten om vervolgverhalen te maken voor het theater of video. Zo zal er bijvoorbeeld een Toy Story 3 komen. De eigen films van Disney, bijvoorbeeld de flop Treasure Planet, deden het de laatste jaren gemiddeld veel slechter dan die van Pixar.

Pixar rekent er op dat het met een andere grote filmstudio wel een aantrekkelijk contract zal kunnen krijgen.