Aventis wil belager uitputten

Het Duits-Franse farmacieconcern Aventis wil zijn belager, het kleinere Franse Sanofi-Synthélabo, met een uitputtingsslag murw maken. Aventis krijgt daarbij mogelijk hulp van het veel grotere Zwitserse Novartis, zo meldde The Wall Street Journal vanmorgen.

De raad van toezicht van Aventis schaarde zich gisteren vierkant achter topman Igor Landau. Hij kreeg het fiat voor Aventis (omzet in 2002: 17,6 miljard euro) alles uit de kast te halen om zich Sanofi (omzet in 2003: 8,48 miljard euro) van het lijf te houden.

Landau, die het bod van 47,8 miljard euro van Sanofi ,,belachelijk'' laag noemde, voorspelde dat het overnamegevecht lang ging duren.

Inmiddels zou het nog grotere Zwitserse farmaciebedrijf Novartis (omzet in 2003: 21 miljard euro) zich opmaken om met Aventis vriendschappelijke fusiebesprekingen te beginnen. Maar topman Laudau leek gisteren nog een voorkeur te hebben voor een zelfstandig Aventis, in 1998 ontstaan uit de fusie van het Duitse Hoechst en het Franse Rhône-Poulenc.

Aventis, dat in de Duitse deelstaat Hessen zo'n 9.000 mensen in dienst heeft, kreeg gisteren de steun van het Hessische parlement. Eerder had de Duitse minister van Economische en Sociale Zaken, Wolfgang Clement, zich tegen de vijandige overname uitgesproken, terwijl juist de Franse minister van Financiën, Francis Mer, zich achter Sanofi's plannen heeft geschaard. Bondskanselier Gerhard Schröder, die nooit lang aarzelt om het voor Duitse arbeidsplaatsen op te nemen, zou zich telefonisch met de Franse president Jacques Chirac verstaan.

In Duitsland is kritiek geuit op de internationale advertentiecampagne van Sanofi, waarin wordt gesuggereerd dat de combinatie Sanofi-Aventis zieken sneller beter zou maken. De Duitse mediatoezichthouder heeft Sanofi tot aanstaande maandag de tijd gegeven ermee in Duitsland te stoppen. De advertenties verschenen in internationale kranten.