Arrestaties in schietpartij Terra College

De politie Haaglanden heeft afgelopen dinsdag en donderdag drie jongeren aangehouden in verband met de schietpartij op het Haagse Terra College. Daar schoot een leerling op 13 januari een leraar dood.

Het openbaar ministerie heeft de aanhoudingen vandaag bekendgemaakt. Het gaat om een minderjarige jongen, een minderjarig meisje en een meerderjarige jongen, alledrie uit Den Haag.

De meerderjarige jongen wordt er volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie van verdacht het wapen aan verdachte Murat D. te hebben geleverd. De minderjarige jongen wordt ervan verdacht te hebben geholpen het wapen na het schietincident te verbergen. Beide jongens zouden vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Volgens Ali Coskun, vriend van de verdachte Murat D. en degene die hem kort na het schietincident heeft gesproken, heeft Murat D. hem verzekerd dat niemand hem na afloop heeft geholpen. Volgens Coskun heeft Murat D. op zijn vlucht uit de volle schoolkantine het wapen in de bosjes gegooid. Na aanwijzingen van de verdachte, die zich op de avond van het incident bij de politie meldde, werd het daar door de politie gevonden.

Het minderjarige meisje wordt ervan verdacht ,,op enigerlei wijze'' bij het schietincident betrokken te zijn geweest. Omdat de verdenking tegen haar minder specifiek is, wordt zij nog niet voorgeleid. De rechter-commissaris zal de inverzekeringstelling van het meisje toetsen, waarna die met drie dagen kan worden verlengd.

Alleen het meisje is leerlinge van het Terra College. De minderjarige jongen is een oud-leerling, de meerderjarige jongen heeft niet op het Terra College gezeten.

Volgens het openbaar ministerie zijn de aanhoudingen een gevolg van het politie-onderzoek. Dat onderzoek is nog niet voltooid. Vorige week donderdag is de politie begonnen met het verhoren van de ruim 800 leerlingen en leerkrachten. Hiervoor zijn twaalf werkdagen uitgetrokken.

Sinds de lessen op het Terra College zijn hervat, moeten alle leerlingen een pasje laten zien aan twee bewakers bij de ingang. Directeur G. van Miltenburg liet deze week in interviews weten geen detectiepoortjes te willen introduceren. Hij beschouwt het gebruik van de pasjes als een tijdelijke maatregel.

Verdachte Murat D., die op 16 januari heeft bekend op de leraar te hebben geschoten, zit in voorlopige hechtenis. Hij mag met niemand behalve zijn advocaat contact hebben.