AEX-aandelen ook op beurs Londen

De effectenbeurs in Londen wil beleggers wegkapen van de beurs in Amsterdam. Daartoe begint de Londen Stock Exchange (LSE) eind maart met de handel in de belangrijkste aandelen die hun hoofdnotering hebben in Amsterdam. Eind vorig jaar opende ook de beurs in Frankfurt de concurrentieslag met Euronext Amsterdam, door alle AEX-aandelen in Duitsland te verhandelen.

De Londense beurs biedt behalve de hoofdfondsen van het Damrak ook aandelen aan van middelgrote bedrijven, die zijn opgenomen in de Midkap-index. De uitbater van de handelsvloer in Londen wil met deze zet de concurrentie tussen de Europese beurzen vergroten. ,,Dit zal leiden tot kostenbesparingen, meer keuzemogelijkheden en een uniek concurrentieklimaat. Hiervan zullen alle spelers op de markt profiteren'', aldus de LSE vandaag.

De effectenbeurs in Amsterdam, onderdeel van de fusiebeurs Euronext met ook beurzen in Parijs, Brussel en Lissabon, liet eerder al weten niet bang te zijn voor een concurrentieslag met de handelsvloeren in Londen en Frankfurt. Volgens Euronext Amsterdam vertellen de buitenlandse beurzen maar de helft van het verhaal als ze beweren dat ze goedkoper zijn. De London Stock Exchange en Deutsche Börse schermen met hun lage directe handelskosten, zoals de transactietarieven. Maar volgens Euronext maken die kosten slechts 10 procent uit van de totale rekening.

De effectenbeurzen in Europa zijn al sinds de jaren negentig bezig met schaalvergroting. Euronext, waarvan Amsterdam deel uitmaakt, zette eerder zelf al de stap naar Londen door het inlijven van de Londense termijnbeurs LIFFE.