Adecco op beurs fors hoger na verklaring

De beurskoers van het Zwitserse Adecco is vanmorgen omhoog geschoten nadat het bekendmaakte dat er geen boekhoudkundige onregelmatigheden zijn gevonden die ,,financieel van betekenis zijn voor het uitzendconcern als geheel''.

Beleggers reageerden blij verrast. Op de beurs van Zürich steeg het aandeel van Adecco, het grootste uitzendconcern ter wereld, vanmorgen met bijna 14 procent.

In een verklaring gaf Adecco vanmorgen overigens wel toe dat in sommige landen waar het actief is ,,gevallen van lokale verduisteringen en onregelmatigheden'' gevonden zijn, ,,voornamelijk op filiaalniveau''. Adecco werkte dit vanmorgen niet verder uit. Het beklemtoonde dat het om een voorlopige stand van zaken gaat.

Op 12 januari schokte Adecco de beurzen door de publicatie van zijn jaarcijfers uit te stellen wegens ,,materiële zwakheden bij de interne controle''. Dat zou met name bij zijn Noord-Amerikaanse dochterbedrijf het geval zijn. De koers kelderde toen met 40 procent.

Belegggers waren na het schandaal met Ahold en door de toestanden rondom het Italiaanse Parmalat op het ergste voorbereid. Het verontrustte hen dat Adecco zo vaag was over aard en omvang van de mogelijke schade. Ondanks de nadere verklaring op 16 januari en het aftreden van de financiële topman en van de man verantwoordelijk voor de Amerikaanse dochter, bleef in de ogen van beleggers de toedracht vaag. Adecco repte vooral van technische problemen met het computersysteem. De kritiek op de leiding van het bedrijf nam toe. Sinds 12 januari was het concern bijna een derde minder waard geworden.

Adecco zegt nu dat zijn ,,financiële positie gezond is''. Intern onderzoek zou aantonen dat de nettoschuld van het concern ,,ongeveer 900 miljoen euro'' bedraagt, ,,inclusief schuld buiten de balans''. Met dat laatste lijkt Adecco impliciet ongerustheid onder beleggers te willen wegnemen over praktijken als bij Parmalat, waar schulden zijn verheimelijkt door ze deels buiten de balans te parkeren.

Analisten zeiden vanmorgen opgelucht te zijn. Maar ze zeiden het toch raar te vinden dat de top van het bedrijf de zaken zo heeft aangepakt en daarmee haar reputatie voor jaren heeft geschaad. ,,Het laat een slechte smaak na'', zei een analist vanmorgen.