Weer Belgisch onderonsje in grandslamfinale

Voor de derde keer binnen een jaar eindigt een grandslamtoernooi bij de vrouwen in een Belgisch onderonsje tussen Justine Henin en Kim Clijsters. De winnares van de Australian Open is vanaf maandag de nieuwe nummer één van de wereldranglijst.

De twee vorige grandslamfinales tussen de Waalse Henin en de Vlaamse Clijsters werden gewonnen door Henin. Zowel op Roland Garros als op de US Open ging Clijsters ten onder tegen de huidige aanvoerster van de wereldranglijst die in Melbourne ook weer licht favoriet is. Henin noch Clijsters haalde eerder de eindstrijd op de Australian Open.

Na de finale van de US Open in New York haalde de vader van Clijsters zich de woede op de hals van Henin toen hij de suggestie wekte dat de Waalse doping zou hebben gebruikt. Al eerder was gebleken dat Henin en Clijsters niet de beste vriendinnen in het circuit waren. Zo klaagde Clijsters in het verleden over onsportief gedrag van Henin die in haar ogen blessures zou simuleren. Clijsters is de enige speelster in de geschiedenis van het proftennis die nummer één van de wereld is geweest zonder dat ze een grandslamtoernooi won.

De winst van Henin in de halve eindstrijd tegen de Colombiaanse Fabiola Zuluaga was geen verrassing. De als 32ste geplaatste Zuid-Amerikaanse stond voor het eerst in haar loopbaan bij de laatste vier op een grandslamtoernooi. De cijfers 6-2 en 6-2 spraken voor zich. Zuluaga bereikte de halve finale door een blessure bij de Française Amelie Mauresmo, die daarom haar partij in de kwartfinale vooraf al opgaf met een kwetsuur aan haar rug.

Na 76 minuten was het ongelijke duel vandaag tussen de Belgische en de Colombiaanse voorbij. Henin liep in de eerste set direct uit naar 3-0. Zuluaga, al elf jaar in het vrouwencircuit actief en nooit verder gekomen dan de derde ronde op een grandslamtoernooi, herstelde zich vervolgens enigszins. Ze kwam terug tot 2-3. Daar stopte het verzet.

Zonder ook maar een set af te geven bereikte Henin de finale. Zuluaga had toch genoten. ,,Ik heb geleerd hoe je in deze wedstrijden de baan moet opstappen. Agressief, niet denken aan de tegenstander, gewoon je eigen spel spelen'', zei de 25-jarige speelster uit Cucuta. ,,In het begin was ik te nerveus.''

Zaterdag mag de verloofde van Lleyton Hewitt – in Melbourne al omgedoopt tot `Aussie Kim' – opnieuw proberen ten koste van Henin haar eerste grandslamtitel binnen te halen. Clijsters is allerminst fit. Al weken tobt ze met een enkelblessure.

Voor het duel tegen Patty Schnyder, 22ste geplaatst, werkte ze achter gesloten deuren een oefensessie af. In de kwartfinale tegen de Russische Anastasia Miskina had ze opnieuw last gekregen van het gewricht. De test verliep voorspoedig, zoals ook het duel tegen Schnyder in eerste instantie nauwelijks problemen opleverde. Clijsters bewoog goed over de baan en brak bij 3-2 de opslag van de Zwitserse outsider. De tweede servicedoorbraak was voldoende voor de set.

Ook de tweede verliep aanvankelijk probleemloos voor de Belgische, die met 3-1 voor kwam. Vanaf dat moment slopen er fouten in het spel van de nummer twee van de wereld. Twee keer stond ze haar opslag af en Schnyder leek met een voorsprong van 5-3 het duel nog echt inhoud te geven. Op dat moment volgde het herstel van Clijsters.

De Vlaamse sleepte er een tiebreak uit en haalde die met 7-2 binnen. ,,Dit is heel bijzonder voor zo'n klein land als België'', zei ze, wijzend op de derde Belgische grandslamfinale in vier opeenvolgende toernooien. Clijsters begint als underdog aan de eindstrijd. Met de pijnlijke enkel als handicap.

Desondanks maakte Clijsters zich geen zorgen. ,,Ik heb goed nieuws. Mijn enkel zal niet beter worden, maar slechter kan ook niet meer. Ik moet er gewoon niet aan denken. Ik ben blij hier in de finale te staan. Dat doet me veel. Ik heb hier bij zoveel Davis-Cupwedstrijden van Lleyton (Hewitt, red.) gezeten. Nu mag ik zelf op het centre court om de winst spelen. Ik hoop op de steun van het publiek. Vorig jaar stond ik twee keer uitgewoond in de finale omdat ik veel andere partijen speelde. Daar heb ik van geleerd. Ik pak het dit jaar rustiger aan.''