WAT DOEN DE KINDEREN

Kijken naar gedichten

Poem (spreek uit: poo-um) is een Engels woord voor gedicht. De Poem Express is een internationaal gedichtenfestival voor kinderen. Kinderen uit de hele wereld kunnen het hele jaar door posters opsturen met een eigen gedicht erop. Daaruit is een reizende expositie samengesteld, die t/m 8 febr in Rotterdam kan worden bekeken bij Boekhandel Donner. Ze zijn onderdeel van een grotere gedichtenexpositie.

Boekhandel Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam. Tel. 010 4132070.

Braakballen uitpluizen

Wie veel in de natuur komt, heeft er misschien wel eens eentje gevonden. Onder een boom of onder een hoog afdak waar roofvogels slapen. Deze dieren vangen muizen, mollen, zangvogeltjes of vissen en eten deze met huid en haar op. Ze kunnen niet alles verteren, dus spugen ze de rest uit. Het is leuk om zo'n braakbal uit te pluizen. Dat kan op de kindermiddag op 4 februari in bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster. Alle braakballen zijn van tevoren `ontsmet' en ze stinken niet.

Braakballenonderzoek, wo 4 febr, bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten, St. Jansklooster (ten noorden van het dorp St. Jansklooster aan de Beulakerwijde) voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Van 13u30 uur tot 15u,

€3 voor leden van de Vereniging Natuurmonumenten en €5 voor niet-leden. Bij voldoende deelname start om 15u15 uur een tweede groep. Vooraf aanmelden noodzakelijk. Tel 0527 246644.

Door Rusland reizen

In kasteel Doorwerth kunnen kinderen vanaf 9 jaar op zondag 1 februari luisteren naar het Russische sprookje De Speelman. Het wordt verteld door het Ildana ensemble, dat bestaat uit een zangeres, een harpiste en een violiste. Ze nemen kinderen mee op reis door het grote Rusland en vertellen ondertussen het verhaal van de speelman, dat gaat over liefde, trouw, ijdelheid en hoogmoed. De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten. Het sprookje wordt opgevoerd tgv de Russische foto-expositie Zapovedniki, over Russische natuurmonumenten en hun bewoners.

De Speelman, 1 febr. 15u. (kasteel zo open 11-17u) Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, Doorwerth. Toegang €12,- (incl. toegang tot tent., kasteel en koffie of thee in de pauze). Res 026-3708986. Inl. www.mooigelderland.nl

Kunst ontdekken

Ga een dag of een weekeinde met ouders op een artistiek avontuur en duik in de wereld van de kunst. Bewonder diverse stijlen, geniet van figuratief of abstract. Ontmoet eigentijdse kunstenaars en ontdek wat hen inspireert. Maar kinderen kunnen ook hun eigen talent ontdekken en beeldend kunstenaars helpen daarbij.

Dat kan op de Kunst en Kind beurs in Ahoy' Rotterdam. Dat is een nieuwe kunstbeurs voor ouders en kinderen die van kunst houden of er meer van willen weten. Ongeveer 250 kunstenaars stellen hun werk tentoon.

Kinderen van 2 t/m 6 jaar kunnen terecht in het kunstparadijs om te tekenen, schilderen of ballonnen te verven. Voor kinderen van 7 t/m 13 jaar worden gratis workshops gehouden. Er is ook kunst te koop waarmee kinderen in oorlogsgebieden worden geholpen (Stichting War Child).

Kunst & Kind, Ahoy' Rotterdam, 31 jan en 1 febr 10-18u. Entree €9, kinderen tot 16 jaar €3, gezinskaart (2 volw, 2 kind) €21. Res via 010-2581177, www.kunstenkind.nl

Wilde dingen doen

Als Boy zijn wolvenpak aan heeft, dan is hij bijna niet te houden. Zijn moeder noemt hem dan `Wild Ding' en stuurt hem naar bed. Maar in Boy's kamer groeit een bos, zo groot als de wereld. De zee rolt voorbij en Boy vertrekt in zijn eigen boot. Wilde Dingen (4+) is een muziektheatervoorstelling met veel liedjes en dans.

Drie dagen lang treden acteurs en muzikanten van de Kopergietery in `Alle 13 Goed' op in de Krakeling in Amsterdam. Wilde Dingen is op woensdag 4 februari om 14u30. Na afloop is er een meezingconcert en trakteert de Kopergietery op Brusselse wafels. Donderdag wordt Morgenblätter (12+) gedanst met hoge hakken, ruisende rokken en balboekjes. En vijf spannende verhalen vormen samen Sneeuwstorm (8+) dat 6 februari op de tribune, in de kleedkamers, de theaterzaal en de foyer wordt gespeeld. Ook hier na afloop een extra optreden, maar dan met tekstimprovisaties. Alle 13 Goed met Wilde Dingen (4+) op wo 4 febr 14u30 met concert na; Morgenblätter (12+) op do 5 febr 20u en Sneeuwstorm (8+) vr 6 febr 20u met improvisatie na. In Jeugdtheater de Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam. Kaarten van 4 t/m 17 jaar €6, volwassen begeleiders €7. Res 020 6245123 of kassa@krakeling.nl

Luisteren naar Meneer M.

Modest Petrovich Moessorgski was een Russische componist die leefde van 1839 tot 1881. Hij hield veel van kinderen en had graag vader willen zijn, maar dat is er nooit van gekomen.

Er zijn in de wereld veel kinderen die graag een vader hadden willen hebben, en een moeder, en een huis. Ook hun hoop is vergeefs. Ze zijn de dupe van oorlog, armoede of andere nare omstandigheden. Hun foto's vormen de achtergrond bij een gezongen en gespeelde voorstelling in Utrecht met film en videobeelden en muziek van Moessorgski.

Voor kinderen vanaf 6 jaar.

De Kinderen van Meneer Moessorgski, Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht. 1 febr 15u. Volw €8, kinderen €5. Res 030-2319666, www.theaterkikker.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl